ArcelorMittal a TAURON zahajují spolupráci v rámci společného podniku

12.08.2014 21:39

Zástupci představenstev podniků skupiny ArcelorMittal (ArcelorMittal Poland S.A., AMO HOLDING 11 S.A., AM Global HOLDING Bis a société a responsabilité limiteé a ArcelorMittal Ostrava a.s.) a skupiny TAURON (TAURON Polska Energia S.A., TAURON Wytwarzanie S.A. a TAURON Ciepło sp. z o.o) podepsali dohodu zakládající společný podnik TAMEH Holding sp. z o.o., který bude investovat a realizovat aktivity v oblasti průmyslové energetiky. Kontrakt byl podepsán na dobu 15 let s možností prodloužení. TAMEH Holding zahájí činnost ve čtvrtém čtvrtletí roku 2014.

ArcelorMittal a TAURON zahajují spolupráci v rámci společného podniku
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Společný podnik TAMEH Holding sp. z o.o. (TAURON ArcelorMittal Energy Holding), v němž každý ze dvou kapitálových partnerů bude mít 50 procent akcií, bude vlastníkem 100 procent akcií ve dvou provozních společnostech: v polském subjektu TAMEH Polska sp. z o.o. a v českém subjektu TAMEH Czech s.r.o.

Součástí polské provozní společnosti budou tyto subjekty: na straně TAURON – společnost Zakład Wytwarzania w Dąbrowie Górniczej (ZW Nowa) vzniklá odštěpením od společnosti TAURON Ciepło sp. z o.o. a Elektrownia Blachownia ve vlastnictví společnosti TAURON Wytwarzanie S.A.; na straně ArcelorMittal Poland společnost Elektrociepłownia v Krakově (EC Kraków). Součástí české provozní společnosti bude ostravský podnik ArcelorMittal Energy Ostrava.

Hlavním komerčním cílem plánovaného společného podniku je dlouhodobá a mezinárodní spolupráce mezi oběma společnostmi. Plánuje se také rozvoj energetických aktiv společnosti TAURON a dodávky energií (tj. elektrické energie, tepla, vysokopecního plynu a stlačeného vzduchu) pro provozy ArcelorMittal. Finančním cílem projektu je generovat prostředky na investice plánované v rámci společného podniku.

V České republice je společný podnik realizován se záměrem zásadně modernizovat energetiku v ArcelorMittal Ostrava v oblasti ekologizace a nových technologií. Do společného podniku s energetickou společností TAURON vstoupila ostravská huť společně se svou sesterskou společností ArcelorMittal Poland vzhledem k podobným záměrům. Společný podnik by měl přinést know-how přední energetické společnosti a společné finanční prostředky na nezbytné investice v oblasti ekologizace a výstavby nových technologií jako např. výstavba nového fluidního kotle K14. Společné investice v Ostravě budou v řádech miliard korun a přinesou významné snížení emisí a zároveň dlouhodobou stabilitu výroby energií nezbytných pro produkci oceli. K tomuto kroku management přistoupil po více než ročním hledání strategického partnera, jehož součástí byla jednání s několika energetickými subjekty v regionu střední Evropy.

„Společný podnik skýtá obrovský potenciál úzké spolupráce a využití synergie dvou průmyslových lídrů. Vnímáme jej jako základ dalšího zlepšování energetické účinnosti a konkurenceschopnosti a jako další krok pro zajištění budoucnosti ArcelorMittal Ostrava,“ říká generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderkar,

„TAURON zahajuje novou kapitolu své historie,“ komentoval vznik společného podniku Dariusz Lubera, předseda představenstva společnosti TAURON Polska Energia. „Rozšíření našich aktivit v oblasti průmyslové energetiky je zcela v souladu s diverzifikovanou činností skupiny. Také to otevírá nové perspektivy pro partnery společného podniku a nabízí jim možnost, jak snížit provozní náklady. Společný podnik také umožní prodloužit funkční životnost provozů Elektrownia Blachownia a ZW Nowa,“ dodal.

„Vznik společného podniku má pro nás strategickou důležitost, zejména vzhledem k tomu, že společnost TAURON je naším mnohaletým obchodním partnerem,“ prohlásil Sanjay Samaddar, předseda představenstva společnosti ArcelorMittal Poland. „Těšíme se, že budeme pracovat na společných projektech, které povedou ke zvýšení provozní efektivity obou partnerů společného podniku. Také doufáme, že po jejich dokončení budou mít provozy ArcelorMittal v Polsku a v České republice lepší konkurenční pozici,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…