Asociace exportérů: K vývoji situace na Ukrajině

08.03.2014 18:13

Česká republika v roce 2013 vyvezla na Ukrajinu zboží v hodnotě 32 mld. Kč, což činilo přibližně 1% z našeho exportu. Z této hodnoty činily 21 mld. Kč stroje a dopravní prostředky.

Asociace exportérů: K vývoji situace na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na první pohled se tedy zdá, že export na Ukrajinu není klíčovou položkou z pohledu celkového objemu českého exportu, nicméně může dojít k mírnému snížení poptávky a tím i k negativnímu ovlivnění zejména výrobců automobilového průmyslu a jeho subdodavatelů. Nepřímo se však českého průmyslu může dotknout i strana dovozu, neboť z 23 mld. Kč dovezeného zboží, činily 13 mld. Kč suroviny a to zejména železná ruda. A další negativum, které se může vbrzku dotknout českého průmyslu je skutečnost, že přes území Ukrajiny vedou velmi významné produktovody. Nepříjemné je i to, že EGAP, doufejme pouze na krátký čas, „zmrazil“ svoje další aktivity na tomto teritoriu a tím v podstatě zastavil nejenom náš export na Ukrajinu, ale zejména veškeré naše investice, které sem měly směřovat.

Ukrajinská krize se nás však může dotknout i jiným způsobem a to zejména v obchodní spolupráci s Ruskou federací. Na toto území bylo vyvezeno zboží v hodnotě 116 mld. Kč (tj. 3,7% našeho exportu), z toho stroje a dopravní prostředky 82 mld. Kč. I v tomto případě, stejně jako na Ukrajině, ale mnohem významněji, se může projevit tato krize zejména v automobilovém průmyslu i jeho subdodavatelů. Ještě významnější dopad pro český průmysl však může mít skutečnost, že z tohoto teritoria v loňském roce jsme dovezli zboží v hodnotě 155 mld. Kč (tj. 5,5% z celkové hodnoty dovozů), z toho za 129 mld. minerálních paliv. A právě tato komodita je pro českou republiku klíčová.  Navíc naši podnikatelé nebo jejich mateřské firmy v posledních několika letech v Rusku proinvestovali více než 65 mld. Kč a jejich majetky tam jsou několikanásobně vyšší, což by tyto mohlo existenčně ohrozit v případě nedohody.

Z uvedeného vyplývá, že ukrajinská krize se může celé České republiky v horizontu 2 – 3 měsíců velmi citelně dotknout a to zejména nedostatkem surovin a ropy, ale i zmařením investic.

A i když vím, že je nevhodné míchat politiku a obchodní aktivity, způsob řešení krymské krize ze strany RF nemůže nikoho nechat lhostejným.

Otto Daněk
místopředseda Asociace exportérů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ opět varuje před podvodnými reklamami na sociálních sítích: Je to důmyslná past, nenechte se nachytat

8:54 ČEZ opět varuje před podvodnými reklamami na sociálních sítích: Je to důmyslná past, nenechte se nachytat

Na internetu se objevila další vlna klamavých reklam, které zneužívají dobrého jména a značky společ…