BESIP: Roste počet nehod, od nichž viníci ujeli

21.08.2018 16:54

V období od ledna do července 2018 bylo na pozemních komunikacích v České republice evidováno 10 110 dopravních nehod, od kterých jejich viníci ujeli. Tyto nehody se na všech nehodách podílí 17,2 %, v průměru tak od přibližně každé 6 nehody viník odjede. Historicky se jedná o nejvyšší podíl od vzniku samostatné České republiky. V důsledku těchto nehod bylo v letošním roce usmrceno již 8 osob. Vloni ve stejném období neodjel viník od žádné smrtelné nehody.

BESIP: Roste počet nehod, od nichž viníci ujeli
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

„Ujetí od dopravní nehody je jedna nejhorších věcí, které se může řidič dopustit. Kromě toho, že je to v rozporu se zákonem, je takové chování také naprosto nemorální. Včasná pomoc u těžkých zranění rozhoduje o tom, jak vážné následky si oběť nehody odnese a někdy i o tom, jestli člověk zůstane na živu, “ řekl pověřený vedoucí BESIP Tomáš Neřold. V některých případech ujetí od nehody se sice jedná o méně závažné střety, evidován je ale výrazný počet zraněných osob u tohoto typu nehod.

Na postihy za ujetí od dopravní nehody pamatuje také legislativa. Mimo finanční sankce a možné udělení zákazu činnosti, spočívajícím v zákazu řízení vozidel, se za neprodlené nezastavení vozidla a nedovolené opuštění místa dopravní nehody, příp. neprodlené nevracení se na místo dopravní nehody po poskytnutí nebo přivolání pomoci nebo po ohlášení dopravní nehody v bodovém hodnocení řidičů eviduje 7 bodů.

V roce 2017 od 17 556 nehod jejich viníci ujeli, při těchto nehodách bylo usmrceno 7 osob a dalších 693 osob bylo zraněno. Absolutně nejvyšší nárůst počtu uvedených nehod byl zaznamenán v Praze (+ 283 nehod), relativně byl nejvyšší nárůst zaznamenán v Karlovarském kraji, kde došlo k meziročnímu nárůstu o 47 % nehod, kdy viník z místa nehody ujel. Nejvyšší podíl nehod, kdy viník z místa nehody ujel, byl zaznamenán v Karlovarském kraji (24 %), naopak nejnižší v Ústeckém kraji (14 %). Nejvíce usmrcených v roce 2017 bylo v Ústeckém a Královéhradeckém kraji (2 osoby), naopak v 9 krajích nedošlo k usmrcení osoby při nehodách, kdy viník z místa nehody ujel. Nejvíce zraněných v roce 2017 bylo evidováno v Praze (144 osob), naopak nejméně v Karlovarském kraji (8 osob). Nejvyšší meziroční nárůst počtu zraněných osob je zaznamenán v Jihomoravském kraji, kde bylo zraněno o 39 osob více (+ 83 %).

Detailní informace jsou k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …