Beznadějně vyprodaná Lucerna oslaví 1000. díl legendárního Toboganu

14.01.2015 13:02

Co se nepovedlo celé řadě zpěváků a známých osobností, to dokázal pořad Českého rozhlasu Dvojky Tobogan. V sobotu 17. ledna oslaví se svými posluchači svůj tisící díl ve vyprodané pražské Lucerně. Dvouhodinový speciál začíná tradičně v 11:00 hodin a živě ho přenáší Český rozhlas Dvojka.

Beznadějně vyprodaná Lucerna oslaví 1000. díl legendárního Toboganu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Od první myšlenky uplynulo už dvacet pět let, během kterých se ve vedení Toboganu vystřídali čtyři moderátoři. A pořad ani po tak dlouhé době neztratil nic na své kráse a oslovuje týden co týden posluchače Českého rozhlasu Dvojky.

V devadesátých letech byl moderátorem legendární rozhlasák Tomáš Sláma. Ten se s ním rozloučil po 563 odvysílaných dílech. Po něm se nakrátko žezla chopili Petr Jančařík, Jaroslav Dušek a s nimi Aleš Cibulka, který navíc tisícím Toboganem oslaví svůj 396. moderovaný díl pořadu.

„Když Tomáš Sláma v červnu 2004 nečekaně odešel, ani ve snu by mě nenapadlo, že budu mít tu čest po něm pořad převzít. A letos je to už jedenáct let. Aby těch oslav nebylo málo, 28. února odvysílám svůj 400. Tobogan. Jak jsem se dozvěděl, zábavný a živě vysílaný pořad, který by fungoval bez přestávky 25 let, je raritou nejen v Česku, ale i v Evropě. A být jeho součástí? To je vlastně splněný moderátorský sen,“ říká Aleš Cibulka.

„Bylo to na rozhlasovém přenosu začátkem devadesátých let. V jedné pauze jsem jako novopečený šéf zábavy Československého rozhlasu seděl s Tomášem Slámou na prosluněné lavičce na Staroměstském náměstí a lámal ho, aby se stal členem mé redakce. Moc se mu nechtělo. Po dlouhém přemlouvání nakonec kývl. Po letech mi přiznal, že ho bolel žlučník a chtěl mít ode mne pokoj. Pak jsem seděl v Brně u svého kamaráda a hudebního skladatele Oty Olšaníka. Chtěl jsem po něm znělku. A jak by ta znělka měla vypadat, trochu mi to popiš. Nakonec jsem mu řekl: představ si takovou jízdu po tobogánu! A měl jsem nejen znělku, ale i název. To, že Tobogan přežije čtvrtstoletí a dožije se Lucerny, to by mne ani ve snu nenapadlo. Ale jsem na to patřičným způsobem pyšný,“ doplňuje otec myšlenky Toboganu Ivan Rössler.

Významné jubileum si zaslouží pořádnou oslavu. A tak se všichni v Lucerně a posluchači Českého rozhlasu Dvojky u rozhlasových přijímačů mohou těšit na dvouhodinový speciál s celou řadou významných hostů.


Aleš Cibulka na podiu, na kterém stanula už celá řada hvězd, přivítá Hanu Maciuchovou, Vilmu Cibulkovou, Luďka Munzara, Miroslava Donutila či Petra Jablonského. Moondance Orchestra Martina Kumžáka doprovodí při zpěvu nejen své sólisty, ale i Evu Pilarovou. Za doprovodu Petra Maláska zazpívá Lucie Bílá a na své zážitky s Toboganem zavzpomíná jeden z jeho tvůrců Ivan Rössler, ale i Saša Veberová a sourozenci Tomáše Slámy.

„Tomáše Slámu a Aleše Cibulku považuji za velké rozhlasové profesionály. Ale také za lidi s velkým srdcem, protože jinak by ten pořad tak dlouho ani dělat nemohli. A vyprodaná Lucerna je pomyslným vrcholem jejich ocenění,“ připomíná Miroslav Dittrich, šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojky.

Přímý přenos dvouhodinového programu odvysílá Český rozhlas Dvojka v sobotu 17. ledna od 11.00 hodin. Audio a video záznamy budou po skončení k dispozici na webu www.dvojka.rozhlas.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…