Bill Warner, specialista na politický islám, poprvé navštívil ČR a založil zde celosvětovou organizaci

10.10.2014 19:02

3. až 7. října navštívil poprvé Českou republiku bývalý americký přírodovědec a podnikatel Bill Warner, který se několik posledních desítek let věnuje analýze islámských textů a historie tohoto náboženství. Kromě dvou přednášek v Praze a Brně a několika rozhovorů s médii včetně účasti v Událostech a komentářích na ČT, zde také založil organizaci Centrum pro studium politického islámu.

Bill Warner, specialista na politický islám, poprvé navštívil ČR a založil zde celosvětovou organizaci
Foto: CSPI
Popisek: CSPI

Téma islámu a politických důsledků rozšiřování tohoto náboženství po celém světě je v poslední době velmi žhavým tématem. S každým dalším člověkem popraveným teroristy z Islámského státu roste nejistota, co vede bojovníky za (podle jejich názoru) ryze islámské hodnoty k těmto nelidským činům. Odpovědí je mnoho a mezi ty zásadní jistě patří také hlubší porozumění základním textům, ze kterých fundamentalisté během svého krutého boje vychází.

Bill Warner, ředitel vzdělávací instituce Center for the Study of Political Islam ( Centrum pro studium politického islámu - CSPI International), věnoval studiu primárních islámských textů podstatnou část svého života. Jeho metodami jsou statistické rozbory a jejich převod do přehledných grafů a publikací. Ve své práci vychází z dostupných a uznávaných překladů koránu, síry (životopis proroka Mohameda) a hadíthů (tradice proroka Mohameda) do angličtiny. „Neumím arabsky. Ale stejně tak neumí arabsky ani většina muslimů. Vždyť korán je podle islámu univerzální, dokonalý a neměnný. Je potom logické tvrzení, že jej nelze přeložit? I tak byl napsán v arabštině, které naprostá většina dnešních Arabů nerozumí.“ Warner je také autorem řady knih. Jeho nejznámější publikace „Právo šaría pro nemuslimy“ právě vychází v češtině.

Ve svých 73 letech navštívil Warner Českou republiku vůbec poprvé. Se svými kolegy zde projednával okolnosti založení a dalšího směřování organizace CSPI. Posláním CSPI by mělo být vzdělávání české i celosvětové populace v tématech politického islámu. Bill Warner říká „Nikdy nemluvíme o muslimech, muslimové jsou lidé a každý je jiný, zabýváme se ideologií – islámem, zejména jeho politickou částí obsaženou v základních islámských textech – koránu, síře a hadíthech (tzv. trilogie). Nezajímá mne náboženská část islámu, co má muslim dělat/nedělat, aby se měl zadobře s Alláhem. Zajímá mne, co islám říká o nás – káfirech (bezvěrcích), jaký máme status a jak se s námi má podle svatých textů zacházet. Zajímá mě politický aspekt islámu. Většina knih o islámu cituje slova tzv. „odborníků“. V CSPI jsou našimi odborníky Mohamed a Alláh. Hovoříme hlasem trilogie, za autority si tedy bereme Alláha a Mohameda,“ tvrdí Warner.

Na otázku, proč zrovna v České republice jako v první evropské zemi založil svou organizaci, odpovídá pro ECHO24: „Vím, že Češi mají rádi svobodu...A také vím, že Češi nejsou příliš politicky korektní.“ Bill Warner i přes svých 73 let nehodlá v rámci svých badatelských aktivit v oblasti politického islámu odcházet do důchodu. Přislíbil, že se brzy do České republiky a dalších evropských zemí vrátí, aby zde znovu přednášel a podněcoval lidi k racionálnímu a vědeckému přístupu ke studiu jedné z nejsložitějších otázek současnosti.

Události, komentáře (od 8:00)
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/214411000371006/obsah/355325-strach-z-islamskeho-statu

Reflex
http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/59483/jiri-x-dolezal-cilem-dzihadu-je-ovladnout-svet.html

Echo24
http://echo24.cz/a/itRJ6/kdyz-vidim-hidzab-vidim-sariu-fyzik-chce-cechy-chranit-pred-islamem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…