Bisnode: Podnikatelé volí daňové ráje hlavně kvůli zajištění anonymity

09.07.2014 8:54

Počet společností, jejichž vlastník má adresu v daňovém ráji, za prvních šest měsíců letošního roku vzrostl o dalších 89, na celkových 13 189. Majitele z daňového ráje má aktuálně 3,3 % tuzemských firem. Detailní statistiky za první pololetí 2014 dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Bisnode: Podnikatelé volí daňové ráje hlavně kvůli zajištění anonymity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj k 30. 6. 2014 kontrolovali 3,3 % českých firem a do základního kapitálu těchto podnikatelských subjektů investovali 411,1 miliard korun, což představuje 16 % celkového základního kapitálu českých firem. Vlastníka v daňovém ráji mají nejčastěji společnosti, které podnikají v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

„Pokračující trend využívání zahraničních společností v rámci podnikatelských aktivit není překvapením, a to mimo jiné z důvodu zákazu anonymních akcií v Česku,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „To potvrzují i naše statistiky. Největší přírůstky, s výjimkou Kypru (53 nových), jsme zaznamenali u destinací, které podnikatelům zajišťují vysoký stupeň zachování anonymity, jako například Seychely (67 nových, od konce roku 2013 přírůstek +9,3 %), Marshallovy ostrovy (28 resp. 90,3 %), Panama (17 resp. 7,9 %) a Belize (11 resp. 7,6 %),“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

O Bisnode

Bisnode umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí. Data a informace snadno měníme na komplexní porozumění, která firmám po celé Evropě usnadňují fungování jak ve strategických, tak i každodenních otázkách. Na 19 evropských trzích máme 3 000 zaměstnanců. Více na www.bisnode.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…