Blanský les má novou přírodní památku: Cvičák v těsném sousedství Českého Krumlova

09.01.2017 20:30

Přírodní památka Cvičák o rozloze 62 ha se nachází v nejjižnější části CHKO Blanský les. Chrání zdejší zachovalá společenstva širokolistých suchých trávníků s rozptýlenými porosty dřevin na vápencovém podkladu.

Blanský les má novou přírodní památku: Cvičák v těsném sousedství Českého Krumlova
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

V minulosti celé území sloužilo jako vojenské cvičiště (odtud název). Přírodní památka zahrnuje tři bezlesé vrcholy a zalesněný vrch Liščí hory na severním okraji Českého Krumlova.  

„Je to velmi cenné území. Roste tu mnoho vzácných a ohrožených druhů rostlin, ale nejdůležitější je ochrana vzácných druhů motýlů a ptáků. Mezi vzácné a krásně barevné motýly patří přástevník kostivalový, modrásek hnědoskvrnný, okáč kluběnkový, z ptáků můžeme zahlédnout pěnici vlašskou, ťuhýka obecného a krutihlava obecného,“ vypočítává Petr Lepší z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště jižní Čechy, oddělení Správa CHKO Blanský les.

Vyhlášením přírodní památky nedojde k žádným změnám v současném využívání. Omezen není pohyb osob nebo sběr lesních plodů. Cílem a posláním přírodní památky je udržení klidové a rekreační zóny v blízkosti Českého Krumlova a zachování výjimečných přírodních hodnot.

„Charakter zdejších zachovalých lučních porostů budeme podporovat pastvou a kosením, plánujeme rovněž výsadbu ovocných dřevin, údržbu cest a výřezy náletových křovin. Pro obojživelníky chystáme vybudování tůněk nebo i větších nádrží. Doufáme, že se nám podaří vybudovat naučnou stezku s interaktivními prvky pro děti i dospělé,“ nastiňuje Petr Lepší.  

Nařízení Agentury ochrany přírody a krajiny ČR o vyhlášení přírodní památky Cvičák vešlo v platnost začátkem ledna letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…