Budějovický Budvar vyhrál soudní spor o značku BUDWEISER v Portugalsku

22.02.2014 10:13

Obchodní soud v Lisabonu (Tribunal do Comércio de Lisboa) po 11 letech vyhověl v plném rozsahu žalobě, kterou Budějovický Budvar podal v roce 2003 proti společnosti Anheuser-Busch, Inc. (dále jen ABI).

Budějovický Budvar vyhrál soudní spor o značku BUDWEISER v Portugalsku
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

Konkurent českého pivovaru začal v té době v Portugalsku při prodeji piva neoprávněně používat ochranné známky s prvkem BUDWEISER, přestože tam Budějovický Budvar již prodával své pivo pod značkou BUDWEISER BUDVAR a měl v této zemi platné ochranné známky. Budějovický Budvar musel na takové porušení svých práv reagovat žalobou. ABI má o portugalský trh dlouhodobě značný zájem. Svědčí o tom mimo jiné i to, že se ABI již v roce 2001 pokusil v této zemi registrovat čtyři ochranné známky s prvkem BUDWEISER. Této snaze zamezil až rozsudek v jiném soudním sporu loni v prosinci, který plně podpořil Budějovický Budvar a znemožnil koncernu ABI registraci těchto známek (podrobnosti viz tisková zpráva ze dne 11. 12. 2013).

„Budějovický Budvar nyní v Portugalsku obhájil exkluzivitu ke svým značkám BUDWEISER. Soud zrušil ochrannou známku č. 297.665 „Cold Filtered Ice Draft Beer From Budweiser“ společnosti ABI a zakázal ABI prodávat v Portugalsku pivo s označením BUDWEISER nebo s označením, které je podobné platným ochranným známkám Budějovického Budvaru,“ říká Mgr. Lukáš Lorenc, společník advokátní kanceláře Čermák a spol., která ve sporu zastupuje Budějovický Budvar. „Soud zároveň zamítl návrh společnosti ABI na zrušení ochranných známek BUDWEISER, které patří Budějovickému Budvaru,“ dodává Lukáš Lorenc.

„Do Portugalska vyvážíme pivo pod značkou BUDWEISER BUDVAR. Tento rozsudek nám po mnoha letech dává právní jistotu a záruku exkluzivity ke značce a tím i předpoklady k dalšímu rozvoji našich obchodních aktivit v této zemi,“ doplňuje Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Soudní spory o značku BUDWEISER probíhají již od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 % případů. V letech 2000 - 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou. Díky registracím ochranných známek BUDWEISER nebo BUDWEISER BUDVAR, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku BUDWEISER používat téměř v 70 zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…