ČD spustily nový web s nabídkami nemovitostí

18.04.2015 17:20

České dráhy nabízí zbytné nemovitosti prostřednictvím nových webových stránek. Ty jsou přehlednější a především upravené pro využívání chytrými telefony a tablety. Zhruba polovina zájemců o koupi či pronájem totiž hledá vhodnou nemovitost právě prostřednictvím těchto zařízení.

ČD spustily nový web s nabídkami nemovitostí
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Chceme, aby byl prodej zbytného majetku transparentní, jednoduchý a aby měl k nabídkám přístup každý a odkudkoli,“ vysvětluje důvody spuštění nových stránek člen představenstva ČD odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku František Bureš. „Po prodeji části závodu SŽDC nám zbude zhruba 3 700 budov a asi 20 milionů metrů čtverečních pozemků, které k ničemu nepotřebujeme a naopak firmě generují roční náklady v řádu desítek až stovek milionů korun. Chceme je proto prodat a získané prostředky využít pro rozvoj naší hlavní činnosti, tedy osobní dopravy.“

V drtivé většině případů jde o menší nemovitosti, jako jsou sklady, dílny, kůlny nebo garáže. Stejně tak pozemky jsou vhodné jen jako zahrádky, komunikace nebo pro rozvoj drobných podnikatelských aktivit. Jejich využití je často omezeno i tím, že jsou v ochranném pásmu dráhy. „Tomu přizpůsobujeme strategii prodeje. Mezi zájemci už nebudou podniky nebo organizace, ale spíš drobní kupci. Třeba živnostníci nebo zahrádkáři,“ říká Šárka Cidlinská, ředitelka odboru správy a prodeje majetku ČD a pokračuje: „V tuto chvíli je na webu 140 nabídek prodeje, ale také dalších 600 pronájmů, protože s tím, co máme, musíme, pokud je to samozřejmě možné, podnikat. Další nemovitosti budeme průběžně doplňovat.“ Každou zbytnou nemovitost je nutné k prodeji připravit. Vyřešit majetkoprávní vztahy, vyžádat si souhlas SŽDC a vypracovat nezávislý znalecký posudek. Teprve pak může být nabídnuta k prodeji. „Není ale potřeba vybírat jen ze zveřejněných nabídek. Jestliže v určitém regionu hledáte konkrétní typ objektu nebo pozemku, například k podnikání, obraťte se na naše makléře, kteří mají k dispozici celé portfolio zbytného majetku. Když vhodnou nemovitost najdou, připraví ji k prodeji,“ doplňuje Šárka Cidlinská.

V loňském roce České dráhy realizovaly 270 obchodních případů prodeje, z toho 120 v hodnotě pod 100 000 korun. „Prodáváme za tržní ceny vycházející ze znaleckého posudku, a pokud najdeme více zájemců, pak samozřejmě rozhoduje nejvyšší nabídka. Poslední slovo má přitom vždy dozorčí rada. Nakládání s majetkem Českých drah musí být maximálně transparentní a s co nejvyšší výtěžností,“ uzavírá František Bureš.

Adresa webových stránek s nabídkami zbytných nemovitostí ČD je: www.nemovitosti.ceskedrahy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…