CENDIS: Úhrady elektronických dálničních známek na neexistující SPZ bude možné vracet

30.03.2021 21:20

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) připravil spolu s Ministerstvem dopravy a státním podnikem CENDIS postup pro situace, kdy došlo omylem k nákupu elektronické dálniční známky na neexistující SPZ. Lidé si tak budou moci požádat o vrácení peněz za tyto úhrady.

CENDIS: Úhrady elektronických dálničních známek  na neexistující SPZ bude možné vracet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„Systém elektronické dálniční známky nemůže dle platné legislativy kontrolovat, zda dané SPZ existují, či nikoliv. Při řešení těchto situací nám pomůže Ministerstvo dopravy, které potřebné informace v případě potřeby ověří a poskytne,“ vysvětluje Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů SFDI.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Možnost vrátit peníze se týká jak případů, kdy lidé udělali chybu v zadání SPZ na neexistující značku, tak i těch, kdy špatně zadali zemi registrace vozidla. Pokud došlo k chybě vedoucí k nákupu na jinou, ale existující SPZ, peníze není možné vrátit.

„Musíme chránit systém před možným zneužíváním. Navíc chybí možnost, jak skutečně prokázat, že k danému nákupu došlo omylem, a ne po dohodě s provozovatelem vozidla,“ doplnila Bartáková.

Zákazníci podají žádost o vrácení úhrady časového poplatku, který doloží prostou kopií svého technického průkazu, ze které bude patrná SPZ vozidla, zároveň přiloží potvrzení o úhradě na neexistující SPZ. Po obdržení žádosti nechá SFDI na Ministerstvu dopravy ověřit existenci, respektive neexistenci SPZ a následně vrátí úhradu časového poplatku na účet, ze kterého byla úhrada provedena.

Nárok na vrácení bude možné uplatnit poté, co budou připraveny právní podklady, proběhne změna obchodních podmínek a upraví se systém. Předpokládáme, že žádosti bude možné podávat od poloviny května. Možnost požádat o vrácení ale bude platit i zpětně, takže ji mohou uplatnit všichni, kteří si takto elektronickou známku na neexistující SPZ koupili od začátku prodeje elektronických dálničních známek loni v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…