ČEZ: Do soutěže „Vím proč“ se mohou žáci a studenti hlásit do konce května

30.04.2021 7:34

Deset tisíc do kapsy a 200 tisíc pro školu. Taková je hlavní cena pro vítěze fyzikální soutěže Vím proč. Tu už posedmé společnost ČEZ připravila pro žáky základních a středních škol.

ČEZ: Do soutěže „Vím proč“ se mohou žáci a studenti hlásit do konce května
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jejich úkolem je natočit video fyzikálního pokusu, vtipně ho okomentovat a do 31. května ho přihlásit webovou stránku www.vimproc.cz. Letošní ročník je věnovaný obnovitelným zdrojům, pokusy na toto téma tedy mají šanci vyhrát hned dvakrát. Pravidelně se mezi školami z celé republiky prosazují i Jihočeši.

Zpestřit výuku v době covidu by mohla učitelům pomoci celostátní soutěž „Vím proč“. Žáci základních a středních škol mají do konce května čas na natočení tří až pětiminutového videa, na kterém představí určitý fyzikální pokus. Studenti přitom nepotřebují vybavené fyzikální učebny. K pokusům jim mnohdy stačí věci, které najdou doma, v přírodě nebo pořídí v obchodě. Může to být například sůl, pěna, banán, voda, v podstatě cokoli. „Chceme, aby fyzika děti bavila, aby měly chuť experimentovat a hledat souvislosti. Většina vynálezů, které nám dnes usnadňují život, vznikla díky fyzice, ostatně elektřina je jedním z nich. Těšíme se, že děti, které si k fyzice prostřednictvím naší soutěže najdou cestu, třeba jednou budou pomáhat budovat novou energetiku,“ říká Martin Máca, vedoucí strategického náboru Skupiny ČEZ, která soutěž „Vím proč“ organizuje již posedmé.

Vítězové z kategorie základních i středních škol za svou snahu získávají poukázky na nákup v hodnotě od tří do deseti tisíc podle umístění. Velkou motivací je i 200 tisíc korun pro školu zlatých medailistů. Krátká videa s natočenými pokusy mohou jednotlivci či maximálně tříčlenné týmy vkládat na webový portál www.vimproc.cz až do 31. května. Odborná porota všechna videa vyhodnotí a vyhlášení vítězů proběhne do 1. 7.

Speciální kategorie je letos věnována obnovitelným zdrojům. Inspiraci lze načerpat třeba na prohlídkách „Virtuálně v elektrárně“, které ČEZ od půlky dubna vysílá z nejmodernějšího TV studia. Vedle jaderných elektráren představují zákulisí výroby právě z obnovitelných zdrojů a hodinová interaktivní exkurze odhalí spoustu zajímavostí. Každý, kdo natočí pokus s jejich využitím, tak automaticky soutěží také o 26800mAh powerbanku Viking se solárním panelem. A vrací se také kategorie „nejoblíbenější video veřejnosti“: autor videa, které do uzavření soutěže 31. května nasbírá nejvíc srdíček, se může těšit na balíček prima vychytávek od ČEZ.

Přes 1100 fyzikálních videí

Soutěž „Vím proč“ si rychle získala oblibu – dosud se jí zúčastnily stovky dětí, které natočily více než 1100 videí s pokusy. Mezi školami z celé republiky se pravidelně prosazují i Jihočeši. Loni žáci gymnázia Týn nad Vltavou obsadili třetí místo. V předchozích letech se pravidelně na stupních vítězů objevovali studenti gymnázia J.V. Jirsíka.

Všechna videa z minulých ročníků jsou k dispozici na webu soutěže www.vimproc.cz. Mohou sloužit jako inspirace pro nové soutěžící, ale také pro učitele jako výukový materiál pro zpestření hodin.

Společnost ČEZ se popularizaci technických předmětů věnuje dlouhodobě. Kromě „Vím proč“ provozuje například edukační webový portál Svět energie, organizuje interaktivní besedy o energetice a podporuje učitele fyziky, kteří chtějí svůj předmět učit zábavně. Spolupracuje se 68 středními školami a 14 vysokoškolskými fakultami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…