ČEZ: Moderní větrné elektrárny u Věžnic na Vysočině otevírají už tuto sobotu

10.06.2014 15:45

Speciální program nachystaly pro své návštěvníky v sobotu 14. června větrné elektrárny u Věžnic poblíž Polné na Vysočině.

ČEZ: Moderní větrné elektrárny u Věžnic na Vysočině otevírají už tuto sobotu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jeden z nových moderních strojů nabídne prohlídku interiéru věže doplněnou výkladem specialisty. Na akci nebude chybět stan s občerstvením, skákací hrad pro děti a další atrakce. Stane se tak u příležitosti 9. ročníku akce Den otevřených dveří u větrných elektráren, který pořádá Česká společnost pro větrnou energii!

Kompletní informace o výstavbě a fungování nových moderních větrných elektráren u obce Věžnice, možnost prohlídky vnitřního vybavení elektrárny, přednáška specialisty v oboru větrné energie, nabídka občerstvení a skákací hrad pro děti – to jsou hlavní magnety čekající na návštěvníky Dne otevřených dveří u větrných elektráren.

Akce se koná tuto sobotu 14. června od 10 do 17 hodin u výše položené elektrárny nad obcí Věžnice (Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, poblíž Polné, GPS 49° 31' 03" N, 15° 40' 53" E). Pro návštěvníky bude zajištěna také možnost parkování.

Větrné elektrárny u Věžnic byly postaveny koncem roku 2009, jejich provozovatelem je společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Každý z dvojice moderních strojů Re Power MM92 má instalovaný výkon 2,05 MW, hmotnost 254,8 tun, rotor o průměru 80 metrů a celkovou výšku 126 metrů. Obě věžnické elektrárny ročně vyrobí elektřinu pro více než 2 000 domácností.

„Věříme, že právě formou osobní zkušenosti a možnosti prožít den takříkajíc přímo s větrnými elektrárnami si lidé mohou udělat skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Je to v souladu s naším záměrem, aby se elektrárny staly přirozenou součástí zdejšího prostředí a za své je vzali obyvatelé i návštěvníci kraje,“ říká ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřich Kožušník.

Více informací je k dispozici na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/vitr/den-otevrenych-dveri.html nebo na http://www.pro-vetrniky.cz

Ti, kteří letos dorazit nemohou, mají možnost prohlédnout si větrnou elektrárnu aspoň doma – prostřednictvím virtuální prohlídky další větrné elektrárny Skupiny ČEZ, u východočeského Janova http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-janov/

Souběžně se zpřístupněním větrných elektráren u Věžnic se v rámci Dne otevřených dveří 14.6.2014 otevřou pro zájemce o větrnou energii také další větrné elektrárny v celkem 9 lokalitách po celé České republice.

Celou akci pořádá Česká společnost pro větrnou energii (www.csve.cz) ve spolupráci s European Wind Energy Association (www.ewea.org) u příležitosti Světového dne větru (www.globalwindday.org). Kompletní přehled míst přináší následující tabulka, bližší informace jsou k dispozici na www.csve.cz

Skupina ČEZ vyrábí v České republice stoprocentně čistou a ekologickou energii ve vodních elektrárnách, fotovoltaických a větrných zdrojích. Aktivní je také v oblasti spalování biomasy a využití energie bioplynu.

Více informací naleznete na: www.cez.cz/obnovitelnezdroje

Martin Schreier, tiskový mluvčí ČEZ, a. s., pro obnovitelné zdroje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…