ČEZ a podpora vzdělávání ve středních Čechách

23.02.2015 19:35

S nedostatkem absolventů technických oborů se stále potýká trh práce. Jen Skupině ČEZ může do roku 2020 v celých středních Čechách odejít do starobního důchodu celkem 180 zaměstnanců, z toho 99 přímo v Praze.

ČEZ a podpora vzdělávání ve středních Čechách
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Stejně jako další firmy chce proto zvyšovat zájem o fyziku a s ní spojené technické obory, a proto je již druhým rokem organizátorem v loni úspěšné fyzikální soutěže s názvem Vím proč. Autoři nejlepších videí s experimenty budou odměněni nejen tablety, ale nově i získají pro svou střední či základní školu od Nadace ČEZ 200 000 korun na moderní Oranžovou učebnu přírodovědných a technických předmětů. Uzávěrka soutěže je 31. března.

"Potřebujeme kvalitní absolventy technických oborů. Snažíme se proto žákům co nejdříve ukázat, že se fyzik nemusejí bát. Naopak, v budoucnu může vést k jejich dobrému uplatnění. Atraktivní forma objevování fyzikálních zákonů díky experimentům se přitom v soutěži osvědčila. Budeme rádi, když mladí budou v kreativních pokusech pokračovat, třeba i vylepšováním svých pokusů z prvního ročníku soutěže. Společně s dalšími aktivitami tak chceme přispět k většímu zájmu o fyziku a s ní spojenou techniku," říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Nedostatek technických absolventů potvrzuje i společnost LMC, provozovatel portálů Jobs.cz a Práce.cz, která se Skupinou ČEZ na soutěži spolupracuje. "Souboj o talentované uchazeče se kvůli oživení ekonomiky nadále zostřuje především v profesích s technickým a přírodovědným zaměřením, v nichž firmám již delší dobu schází dostatek kvalifikovaných zájemců. V roce 2014 právě tyto profese tvořily přes 41 % ze všech 110 tisíc stálých pozic obsazovaných skrze Jobs.cz," říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik Jobs.cz. Například zájem firem o elektrotechniky a elektroinženýry loni v ČR vzrostl o plných 25 % oproti roku 2013 a v případě techniků ve strojírenství byl počet obsazovaných míst o 26 % vyšší.

Podle předpovědi odejde během pěti až deseti let na odpočinek mnoho lidí ze "silných ročníků", a to převážně z technických a přírodovědných oborů. V případě Skupiny ČEZ je v regionu středních Čech průměrný věk všech zaměstnanců téměř 47 let, přičemž přímo v Praze je to šest let méně, a do roku 2020 lze tedy předpokládat, že společnost opustí celkem 16,3 procenta, tedy až 180, pracovníků. "Tím se naskytne skvělá příležitost dnešním žákům a studentům, kteří se právě na techniku nebo přírodní vědy do budoucna zaměří. Po dokončení studia budou pravděpodobně velmi žádaní. Vzhledem k tomu, kolik míst pro ně bude k dispozici, se při ucházení o pracovní místo setkají s minimální konkurencí," dodává Tomáš Ervín Dombrovský.

Soutěž "Vím proč" může výuku fyziky, která vede mladé lidi k technickým oborům, také zatraktivnit. Videa na www.vimproc.cz<http://www.vimproc.cz> mohou využívat fyzikáři při výuce, protože experimenty jsou vždy poutavější než výklad, tím spíše, jedná-li se pokusy vrstevníků studentů. Natočená videa mohou autoři sdílet se svými kamarády, protože ti jim pak mohou udělit hlas a pomoci tak k ceně veřejnosti. Tou je v tomto případě vstup do Techmánie nebo IQ parku pro celou třídu.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…