ČHMÚ: Rekordně nízká koncentrace karcinogenního benzo(a)pyrenu v únoru 2020

16.08.2020 19:19

Benzo[a]pyren (dále jen BaP) je nejproblematičtější znečišťující látka v ČR. Je to polycyklický aromatický uhlovodík s prokazatelnými karcinogenními účinky. Roční limit je překračován v nejvyšší míře ze všech znečišťujících látek v ČR. Koncentrace BaP jsou vysoké právě v době topné sezóny, protože lokální vytápění je jeho jednoznačně nejvýznamnější zdroj.

ČHMÚ: Rekordně nízká koncentrace karcinogenního benzo(a)pyrenu v únoru 2020
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Zásadní je kvalita kotle a jeho stáří (rozdíl mezi emisemi různých kotlů a paliv viz např. aplikace zde). V tomto směru již MŽP dlouhodobě přispívá dotačním kotlíkovým programem. I přes tento fakt je oblast spalování pevného paliva (dřevo, uhlí) domácnostmi velmi složitá. Přenos a vyšší koncentrace této látky se místně velmi liší a zdroj může být i několik desítek kilometrů vzdálený. Za zmínku stojí i tzv. dálkový transport z okolních států, nejvýznamněji se v České republice projevuje v Moravskoslezském kraji.

V době nouzového stavu jsme často zdůrazňovali vliv meteorologických podmínek na kvalitu ovzduší. Právě meteorologické podmínky byly v únoru 2020 výjimečné (výrazně nadprůměrné teploty v kombinaci s hojnými srážkami a vysokými rychlostmi větru), velmi příznivé pro dobrou kvalitu ovzduší. Pro ilustraci potenciálního vlivu meteorologických podmínek na kvalitu ovzduší jsme tedy provedli detailní analýzu koncentrací BaP z operativních dat za únor 2020.

Z výsledků je patrné, že byly koncentrace BaP na většině stanic s dostupnými daty rekordně nízké pro daný měsíc. Na některých stanicích představovaly dokonce koncentrace BaP v únoru 2020 pouze přibližně 15 % průměru 2015 - 2019.

Koncentraci BaP tedy ovlivňují především meteorologické podmínky a množství emisí. V rámci hodnocení bylo provedeno i srovnání dlouhodobého stavu a vyhodnocení potenciálních trendů. Toto hodnocení ukázalo, že v dlouhodobém hledisku je možné vidět postupný pokles koncentrací této znečišťující látky. Tomuto napomáhají například také kotlíkové dotace MŽP. Hodnocení účinnosti těchto programů je velmi složité a za tímto účelem provádí ČHMÚ také projektová měření v malých obcích, avšak vzhledem k nutnosti dostupnosti dlouhodobějších dat, zatím nejsou k dispozici konečné závěry těchto analýz.


Průměrné koncentrace BaP v únoru daného období na vybraných stanicích imisního monitoringu. Zdroj: ČHMÚ

Kompletní studie koncentrace BaP v únoru 2020

ZDE naleznete přesný popis rozptylových podmínek, které panovaly na území ČR v únoru 2020. Součástí studie je i přesný popis látky BaP, hodnoty koncentrací a limitů pro ČR či další grafy. Hodnocení je zaměřeno na únor 2020 a na dlouhodobý stav za posledních 5 a 10 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

16:08 Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

Ministerstvo kultury přijímá návrhy na udělení ceny v oblasti literatury, překladu, divadla, hudby, …