ČNB: Druhou největší skupinu poskytnutých půjček rezidentům tvoří půjčky domácnostem

18.08.2016 7:32

Zprostředkovatelé financování aktiv (finanční leasing, splátkový prodej, spotřebitelský úvěr, faktoring, forfaiting) - komentář k agregované sektorové rozvaze k 31. 3. 2016

ČNB: Druhou největší skupinu poskytnutých půjček rezidentům tvoří půjčky domácnostem
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Celková bilanční suma zprostředkovatelů financování aktiv k 31. 3. 2016 činila 350,8 mld. Kč. Oproti minulému čtvrtletí tato suma vzrostla o 0,8 mld. Kč. Ve srovnání s předchozím rokem se celková bilanční suma vyrovnala prvnímu čtvrtletí roku 2015.

Největší položku aktiv tvoří poskytnuté půjčky v hodnotě 259,2 mld. Kč. Z toho bylo 248,0 mld. Kč poskytnuto rezidentským subjektům. Poskytnuté půjčky celkem v prvním čtvrtletí roku 2016 zaznamenaly oproti předchozímu čtvrtletí mírný nárůst, a to o 0,4 %. Meziročně poskytnuté půjčky zaznamenaly také mírný nárůst o 0,2 %, resp. o 0,5 mld. Kč.

Největší část poskytnutých půjček rezidentům tvoří půjčky nefinančním podnikům v hodnotě 190,8 mld. Kč, což představuje 76,9 % celkového objemu půjček poskytnutých rezidentům. Ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím vzrostly půjčky nefinančním podnikům o 0,8 mld. Kč. Také meziročně hodnota půjček nefinančním podnikům vzrostla, a to o 15,9 mld. Kč.

Druhou největší skupinu poskytnutých půjček rezidentům tvoří půjčky domácnostem v hodnotě 56,5 mld. Kč, které oproti minulému čtvrtletí poklesly o 3,2 mld. Kč. Poskytnuté půjčky domácnostem tvořily 22,8 % hodnoty půjček poskytnutých rezidentům.

Při zpracování dat zprostředkovatelů financování aktiv za první čtvrtletí roku 2016 byla provedena revize dat za rok 2015.

Poznámka:
Zprostředkovatelé financování aktiv jsou dle vyhlášky 314/2013 Sb. ty společnosti, které v rámci svého podnikání jako svou rozhodující nebo podstatnou činnost poskytují úvěry nebo půjčky nebo uzavírají smlouvy obdobné povahy, například finanční leasing, faktoring, spotřebitelský úvěr, financování splátkového prodeje, apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec