ČOI: Kontroly teleskopických a kloubových žebříků

18.05.2015 7:35

Účelem dozorové akce bylo zmapovat situaci na evropském trhu a ověřit, zda v současnosti prodávané teleskopické a kloubové žebříky splňují stávající požadavky na bezpečnost, případně jak závažné jsou identifikované nedostatky a jaká nápravná opatření by měla být přijata k jejich odstranění.

ČOI: Kontroly teleskopických a kloubových žebříků
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Laboratorní zkoušky odebraných vzorků měly obsáhnout zejména situace, při nichž nejčastěji dochází ke zranění uživatelů žebříků, včetně možných rizik. V průběhu akce bylo v členských státech odebráno celkem 18 modelů žebříků. Závěrečná zpráva z akce obsahuje výsledky všech zkoušených modelů teleskopických a kloubových žebříků a byla veřejně prezentována na konferenci JA 2012 v Bruselu. Všechny informace k projektu jsou k dispozici pod záložkou Ladders 2 na adrese:
http://www.prosafe.org/index.php?option=com_content&view=article&id=173&Itemid=680. „Česká obchodní inspekce jako jeden z účastníků tohoto mezinárodního projektu provedla 41 kontrol a odebrala k laboratorním zkouškám 4 modely žebříků, z nichž tři nesplnily standardy obecné bezpečnosti. Kontrolovaným subjektům byla uložena opatření k nápravě a situaci na trhu s těmito výrobky budeme nadále sledovat,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

Kontrola zaměřená na bezpečnost kloubových a teleskopických žebříků je jednou z částí společného mezinárodního projektu z roku 2012. Akce se účastnily dozorové orgány České republiky, Francie, Islandu, Nizozemí a Slovinska. Průzkum trhu započal ve druhé polovině roku 2013, vyhledávací akce a odběry vzorků výrobků v jednotlivých státech proběhly v 1. čtvrtletí roku 2014. Laboratorní zkoušky byly ukončeny v listopadu a Česká obchodní inspekce obdržela závěrečné protokoly ze zkoušek jednotlivých výrobků v prosinci 2014. Celkem V rámci akce bylo dozorovými orgány účastnících se států zkontrolováno celkem 66 modelů multifunkčních kloubových a teleskopických žebříků, z nichž bylo vytipováno celkem 18 různých modelů k testování a ověření bezpečnosti v akreditované laboratoři VWA (Product safety laboratory) ve Zwijndrechtu v Nizozemí. Celá akce byla formálně ukončena v únoru 2015 v Bruselu závěrečnou konferenci ke všem společným dozorovým akcím roku 2012. 

Předmět a cíl kontrolní akce

Účelem akce bylo zkontrolovat, zda jsou na trh uváděny teleskopické a kloubové žebříky, které splňují požadavky stávajících technických norem na značení a informace pro spotřebitele, a ověřit ve vybrané laboratoři, jsou-li odebrané výrobky prodávané na vnitřním trhu jednotlivých členských států bezpečné.  Cílem akce bylo rovněž rozvinout a zlepšit spolupráci mezi orgány dozoru členských států EU nad společným trhem. Členové se zavázali ke koordinované kontrolní činnosti nejen při mapování trhu, ale zejména při shromažďování informací a podklady, které by byly dále využitelné při práci normalizačních orgánů CEN.

Společné úkoly:

- ověřit, zda řada publikovaných technických norem EN 131 dostatečně postihuje rizika spojená s používáním teleskopických a kloubových žebříků prodávaných na trhu EU v parametrech, řešených jednotlivými částmi normy

- ověřit, zda připravovaná technická norma (prEN 131-6:2013) dostatečně postihuje rizika spojená s používáním teleskopických žebříků prodávaných na trhu EU tak, aby mohla být po ukončení práce normalizačních orgánů odsouhlasena a zveřejněna

- získat další informace o teleskopických a kloubových žebřících a shromáždit dostatečné množství poznatků o těchto výrobcích (při provedení doplňkových, dosud běžně nepoužívaných zkušebních postupech), které budou dále normalizačními orgány využity při aktualizaci řady příslušných technických norem, které stanoví konkrétní požadavky pro tyto výrobky i vhodné zkušební metody

-  přijmout následná opatření na trhu, pokud výsledky projektu prokážou, že konkrétní modely žebříků nejsou bezpečné.

Výsledky kontrol na českém trhu

V průběhu akce bylo provedeno celkem 41 kontrol cíleně zaměřených na hospodářské subjekty na tuzemském trhu, které vyrábějí, dovážejí či distribuují teleskopické a kloubové žebříky, včetně tří internetových obchodů. Při těchto kontrolách se inspektoři zaměřili i na další výrobky, např. na zahradní techniku a sortiment elektro a nedostatky zjistili ve 12 případech.

Při kontrole průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele bylo ověřováno, zda je vysledovatelný původ výrobků (tj. jsou-li dostupné informace o výrobci či dovozci) a zda jsou výrobky vybaveny příslušnými bezpečnostními informacemi a návody pro uživatele.

Teleskopické a kloubové žebříky jsou výrobky, které nepatří mezi stanovené, nevztahuje se na ně povinnost označení značkou shody CE, musí však splňovat standardy obecné bezpečnosti dle zákona o obecné bezpečnosti výrobků (zák. č. 102/2001 Sb.). 

Normy využité při dozoru:

V průběhu zkoušení byla využita řada norem EN 131 v těch částech, které jsou pro dané typy odebraných žebříků vhodné.  

Závady zjištěné v průběhu kontroly:

- závady v povrchové úpravě dřevěných žebříků
- závady v povrchové úpravě hliníkových žebříků
- pouze cizojazyčné bezpečnostní informace připojené k žebříku
- neúplné bezpečnostní informace v návodu pro spotřebitele
- chybné značení žebříků označením shody CE (nejedná se o stanovený výrobek)
- prodej výrobků bez seznámení konečného spotřebitele s cenou
- nedostatečné informace o výrobku a smluvních podmínkách kontrolovaných e-shopů.

Odběry kontrolních vzorků výrobků

Žebříky odebrané v jednotlivých členských státech byly zkoušeny v holandské akreditované laboratoři VWA.  Česká obchodní inspekce odeslala k ověření bezpečnostních parametrů tyto výrobky:

Název výrobku

Model/sériové/číslo/EAN

Odpovědná osoba a sídlo

XT LINE Profesional Telescopic ladder

3,2 m

Type ML 1003
EAN 8592021095209
Made in China

XT Line, s.r.o.,

Jinošov

NINGBO - CHINA

Telescopic Ladder
model PRO 5
NINGBO XINGFU TOOLS CO. Ltd.

BAT nářadí s.r.o.

Karlovy Vary

ALVE FORTE

type 4410
3x4  - 3,49 m

EAN 8595038344100

Výrobce: ALVE, s.r.o.

Veřovice

 

EXTOL

99580
S/C NO 12 TM 172

NO. 39/60

MADAL BAL, a.s.,

Zlín

Kromě zkoušek dle příslušných technických norem, byly žebříky ve zkušební laboratoři podrobeny i dalším testům, které byly zaměřeny hlavně na ověření trvanlivosti žebříků v průběhu používání, jejich odolnosti v krutu a sklonu k podklouznutí žebříku na různých typech povrchu. (Laboratorní zkoušky byly hrazeny z finančních prostředků organizace PROSAFE a Česká obchodní inspekce se na nákladech spojených s testováním podílela úhradou vyhovujících vzorků výrobků kontrolovaným osobám. 

Výsledky zjištěné zkušebnou u modelů žebříků odebraných na českém trhu:

 

Název výrobku/obchodní značka

 

Požadavky řady norem ČSN EN 131

XT LINE Profesional Telescopic ladder

3,2 m

Type ML 1003
EAN 8592021095209
Made in China

výrobek nevyhověl

- v informacích pro spotřebitele a piktogramech dle EN 131-3, článků 6.1.1; 6.1.2; 6.4; 7.2;

- dle prEN 131- 6 v článcích 5.4; 6.9.2; 6.7.4; 6.3;  tyto články se týkají zamykacího mechanismu a funkčnosti jednotlivých sekcí žebříku a jejich pevnosti;

- dle EN 131-2 v článku 5.11.1; který se týká funkčnosti patek na koncích bočnic

NINGBO – CHINA Model PRO 5

NINGBO XINGFU TOOLS CO. Ltd.

výrobek nevyhověl

- v informacích pro spotřebitele a piktogramech dle EN 131-3 článků 6.1.1; 6.1.2; 6.4; 7.4;

- dle prEN 131-6 v článcích 5.4; 6.7.4 a 6.11; tyto články se týkají zamykacího mechanismu, funkčnosti jednotlivých sekcí žebříku a jejich pevnosti;

- v článku 5.11.1 dle EN 131-2; který se týká funkčnosti patek na koncích bočnic

ALVE FORTE

Model 4410
3x4  - 3,49 m
EAN: 8595038344100

výrobek vyhověl ve všech požadavcích

EXTOL 99580
S/C NO 12 TM 172

EAN: 8595126924542

Made in China

 

výrobek nevyhověl

- v informacích pro spotřebitele a piktogramech (EN 131-3, dle článků 6.1.1; 6.1.2; 6.2; 6.4; 7.2; 7.3; 7.4)

- v článku 6.2.4.3; 6.2.2; 6.2.3 dle EN 131-4 (tyto články se týkají konstrukčních vlastností žebříku). A dále dle EN 131-2 v článku 5.11.2, který se týká funkčnosti patek na koncích bočnic

Posouzení rizik teleskopických a kloubových žebříků

U všech žebříků, které nebyly v souladu s minimálními bezpečnostními požadavky zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a požadavky příslušných částí technické normy ČSN EN 131, provedli pracovníci ČOI posouzení rizik.

Závěry z laboratorních zjištění a výsledků analýzy rizik a přijatá opatření:

• Kloubový žebřík EXTOL 99580 S/C NO 12 TM 172 s hodnocením vážné riziko byl pro nedostatečnou stabilitu, pevnost a funkční závady nahlášen dle čl. 12 do systému RAPEX a zveřejněn pod číslem notifikace 0395/15. S dovozcem výrobku, společností MADAL BAL, a. s., bylo vedeno správní řízení (viz tisková zpráva ze dne 10. 4.)

• Teleskopický žebřík XT Line Type ML 1003 s hodnocením vysoké riziko byl pro nedostatečnou pevnost a funkční závady oznámen dle čl. 11 do systému RAPEX a zveřejněn pod číslem notifikace 0025/15. S dovozcem výrobku, firmou XT line, s. r. o., bylo vedeno správní řízení (viz tisková zpráva ze dne 29. 4)

• Teleskopický žebřík značky NINGBO – CHINA Model PRO 5 nebyl do systému RAPEX nahlášen. Firma BAT NÁŘADÍ, s. r. o., žebříky dovezla v červenci roku 2010 jako jednorázovou dodávku a pod svou značkou BAT NARADI uvedla tyto výrobky na trh a distribuovala je pouze v rámci České republiky. Okamžitě po seznámení s výsledky rozboru firma provedla nápravná opatření: Její zástupce všechny odběratele informoval o zjištěných závadách a možné nebezpečnosti žebříku a požádal je, aby výrobek stáhli z prodeje, pokud ho ještě mají skladem.

Uložená opatření

Všechny kontrolované osoby přijaly po seznámení s výsledky laboratorních zkoušek příslušná opatření k odstranění nedostatků, včetně stažení rizikových výrobků z trhu.

Závěr

Účelem akce bylo zmapovat situaci na trhu EU v tomto sortimentu teleskopických a kloubových žebříků a poskytnout získané informace všem zainteresovaným osobám, zejména normalizačním orgánům. Navržené laboratorní zkoušky obsáhly hlavně takové situace, za nichž může nejčastěji docházet ke zranění uživatelů žebříků. Z výsledků společné dozorové akce je zjevné, že pomohly ověřit, do jaké míry teleskopické a kloubové žebříky na trhu splnily stávající požadavky na bezpečnost, případně jak závažné jsou identifikované nedostatky a jaká nápravná opatření bude třeba přijmout k jejich odstranění.

Na úrovni společnosti PROSAFE byla zpracována celková hodnotící zpráva z akce, v jejímž průběhu bylo odzkoušeno 18 modelů teleskopických a kloubových žebříků, odebraných v zúčastněných členských státech. Výsledná zjištění byla veřejně prezentována na závěrečné konferenci JA 2012 v Bruselu a její plné znění, včetně výsledků laboratorních zkoušek je možné nalézt pod záložkou Ladders 2 na adrese: http://www.prosafe.org/index.php?option=com_content&view=article&id=173&Itemid=680. Předpokládá se, že kontrolní akce PROSAFE bude pokračovat. K realizaci je navržen projekt, který se bude zabývat ověřením bezpečnosti schůdků pro domácnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…