ČSÚ: Celková důvěra v ekonomiku se v závěru roku znovu zvýšila

05.01.2015 9:48

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se v meziměsíčním srovnání zvýšil o 1,5 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se v porovnání s listopadem zvýšil také o 1,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb; v průmyslu se zvýšila mírně. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil. Ve srovnání s hodnotami v prosinci 2013 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

ČSÚ: Celková důvěra v ekonomiku se v závěru roku znovu zvýšila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V průmyslu se v prosinci důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně zvýšila o 1 bod. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů také téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírné zvýšení tempa výrobní činnosti a růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce se oproti listopadu téměř nezměnila, pro příštích šest měsíců se mírně zvýšila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je v meziročním srovnání vyšší.

Celková důvěra ve stavebnictví se v prosinci i vlivem nadále pokračujícího příznivého počasí meziměsíčně zvýšila o 2,5 bodu. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v prosinci snížilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti listopadu zvýšilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa stavební činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. Celkově je důvěra ve stavebnictví v meziročním srovnání vyšší.

V prosinci se důvěra v odvětví obchodu oproti listopadu zvýšila o 5,3 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně mírně zvýšilo. Zásoby se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v prosinci důvěra meziměsíčně zvýšila o 1,4 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti listopadu mírně snížilo. Hodnocení poptávky v prosinci se mírně zvýšilo a její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v prosinci meziměsíčně zvýšil o 1,5 bodu a v meziročním srovnání je také vyšší. Ze šetření v prosinci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se nezměnily. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se téměř nezměnily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s listopadem také téměř nezměnil. Obavy respondentů z růstu cen jsou v porovnání s minulým měsícem mírně vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český statistický úřad

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…