ČT: Jedenáctiletý akordeonista ze Zlína dobývá Evropu

28.05.2014 18:01

I mladí muzikanti věnující se vážné hudbě mají svoji evropskou soutěž. Finále Eurovision Young Musicians se koná již tuto sobotu v Kolíně nad Rýnem. Českou republiku bude na klání reprezentovat vůbec nejmladší účastník letošního ročníku, jedenáctiletý akordeonista ze Zlína Martin Kot, který v národním kole porazil pětadvacet soutěžících. Sobotní finále bude přímým přenosem vysílat kanál ČT art a nabídne jej i dalších třináct evropských televizí.

ČT: Jedenáctiletý akordeonista ze Zlína dobývá Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Určitě to bude jedna z mých nejzajímavějších zkušeností. Na finále trénuji každý den,“ říká Martin Kot, který na akordeon hraje od šesti let, a dodává: „Kromě nástroje jsem si s sebou do Kolína přivezl i své talismany, dva slony pro štěstí, a samozřejmě fotoaparát.“

Už včera se Martin představil v předkole finále. Jeho vystoupení diváci naleznou na webu soutěže. Ve finále se pak utká všech čtrnáct evropských muzikantů. Zahrají při společném koncertě na otevřené scéně před kolínskou katedrálou za doprovodu symfonického orchestru Západoněmeckého rozhlasu. O vítězi rozhodne odborná mezinárodní porota.

„Účast ve finále Eurovize je pro mladého hudebníka určitě velkým úspěchem a může mu otevřít velmi zajímavé možnosti. Těší mě, že na kanále ČT art přispíváme k tomu, aby se o Martinově úspěchu dozvěděli i ostatní,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. „Podporu mladých tvůrců vnímám jako jeden ze základních úkolů kulturního programu. Pravidelně dáváme začínajícím umělcům a studentům prostor v našich magazínech, jako je například Průvan. Nově také připravujeme několik sérií profilových dokumentů o výrazných osobnostech mladší generace. Například cyklus Děti sametu se bude věnovat těm, kteří nejenže patří k těm nejlepším ve svých oborech, ale většinou se dokázali prosadit i ve světě,“ přibližuje Tomáš Motl.

Martin Kot pochází ze Zlína, na akordeon začal hrát v šesti letech. Četná ocenění získal v Česku i v zahraničí, v loňském roce vyhrál například Mezinárodní soutěž akordeonistů v chorvatské Pule, v obdobné soutěži v polské Přemyšli obsadil čtvrté místo. Kromě hraní na akordeon se věnuje sportu, je rovněž vítězem šestých zimních olympijských her pro děti a mládež ČR. Kromě sportu patří mezi jeho záliby také studium angličtiny a němčiny a cestování.

Eurovision Young Musicians je soutěž s dlouhou tradicí, jako bienále se koná již od roku 1982. Je určena mladým hudebníkům, jimž nesmí být v roce konání více než 19 let. Zaměřena je na oblast vážné hudby, přihlásit se tak mohli hráči na libovolný hudební nástroj. V minulém ročníku zaznamenala velký úspěch česká účastnice - fagotistka Michaela Špačková, která byla vybrána mezi nejlepších sedm talentů. Vítězem se stal norský violista Eivind Holtsmark Ringstad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…