Cenu Makropulos za péči o seniory získala obec Křižánky

07.10.2016 9:14

Již tradičně se 5. 10. 2016 u příležitosti připomínky Mezinárodního dne seniorů v Národním divadle v Praze uskutečnilo předávání Ceny Makropulos za péči o seniory, které každý rok pořádá občanské sdružení Život 90.

Cenu Makropulos za péči o seniory získala obec Křižánky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci, ilustrační foto

Cenu Makropulos představitelům vítězné obce Křižánky předal náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp. Na slavnostní ceremoniál navázalo benefiční představení hudební show v režii Ondřeje Havelky "V rytmu swingu buší srdce mé".

Letošní Cenu Makropulos získaly Křižánky. Tato obec na Vysočině se kvalitou života seniorské populace ve městě a zapojením seniorů do komunitního života zabývá dlouhodobě. Příkladem aktivit je každoročně pořádaná Univerzita třetího věku, která pomáhá seniorům v rozšiřování jejich možností a pozitivně přispívá k aktivnímu životu. Celkový systém péče o kvalitu života starší generace obyvatel je na úrovni České republiky u obce s necelými čtyřmi sty obyvateli velmi ojedinělý. Ukázkové výsledky obce Křižánky v seniorské problematice uznávají města, obce a regiony po celé republice.

„Osobně považuji péči o starší spoluobčany za velmi důležitou a pozornosti hodnou, a to nejen proto, že senioři jsou nejrychleji rostoucí populační skupinou v naší zemi. Naše věda a naše velmi civilizovaná medicína dokáže velmi významně prodloužit délku života, nicméně nejdůležitější není samotná jeho délka, ale především kvalita. Proto dnes s radostí a s úctou oceňujeme projekt, který se nejvýrazněji zasloužil o zkvalitnění života seniorů, který jim umožňuje naplnit nádobu života jim vyměřeného prožitky co nejhodnotnějšími,“ řekl při předávání ceny náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp.

Cena Makropulos, inspirovaná divadelní hrou Karla Čapka Věc Makropulos, tak představuje i poselství o snaze všech, kteří se věnují péči o naše zdraví a tím se také významně podílejí nejen na prodloužení nejen délky, ale i na zvýšení kvality lidského života. Vybrané projekty z oblasti zdravotně sociální péče mohou díky tomuto ocenění získat mimo jiné i potřebnou publicitu, která pak v praxi pomáhá bořit mýty a stereotypy v přístupu ke stáří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…