Certifikací výdajů už prošlo více než 13 miliard korun z ROP Severovýchod

30.10.2014 15:57

Už více než 13 miliard korun, které byly proplaceny příjemcům dotací z ROP Severovýchod, posvětila Evropská komise. Regionální operační program tak prošel již osmi vlnami certifikace, během níž Evropská komise potvrdí již profinancované výdaje a proplatí je ministerstvu financí. Dokončena je i devátá vlna a jubilejní desátá certifikace je nyní v běhu.

Certifikací výdajů už prošlo více než 13 miliard korun z ROP Severovýchod
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Financování projektů, které získaly podporu z ROP Severovýchod, je díky tomuto systému naprosto plynulé. „Prostředky, které jsou postupně vypláceny příjemcům na základě jejich žádostí o platbu, směřují do našeho operačního programu z ministerstva pro místní rozvoj. Dochází tedy k  předfinancování těchto výdajů ze státního rozpočtu. Následně jsou tyto proplacené dotace vždy v několika vlnách souhrnně zasílány do Evropské komise, která je zpětně proplácí ministerstvu financí,“ upřesnil ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. Příjemci dotací tak získávají prostředky ze státního rozpočtu, do kterého se vracejí z unijní pokladny až po úspěšné certifikaci.

Z více než 680 projektů, které získaly podporu z ROP Severovýchod a byly již dokončeny anebo jsou v realizaci, tak už prošlo certifikací části anebo celé dotace více než 550 projektů a další ještě přibydou. „Nyní je v plném proudu desátá certifikace, do níž byly předloženy proplacené žádosti o platbu za období od 1. února do 1. září letošního roku,“ upřesnil vedoucí odboru metodického řízení programu a monitoringu Daniel Jankovič. Smyslem certifikace, která se provádí zpravidla třikrát ročně, je doložit oprávněnost vynaložených výdajů a dodržení všech požadovaných pravidel v jednotlivých projektech. V tuto chvíli patří ROP Severovýchod z hlediska objemu certifikovaných výdajů, v porovnání s ostatními operačními programy, mezi trojici nejlepších. „Riziko, že bychom nestihly vyčerpat celou alokaci, je tedy naprosto minimální,“ zdůraznil ředitel Vašák.

ROP Severovýchod pomalu spěje do finále. Žadatelům úspěšných projektů už bylo proplaceno více než 14 miliard korun. Řada projektů je však stále v realizaci a stejně tak byla vyhlášena ještě 41. výzva v oblasti podpory dopravní infrastruktury. Kraje tak mohou nyní předkládat své žádosti na rekonstrukci silnic II. a III. třídy. Další miliardy tak budou proplaceny v příštím roce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …