Česká asociace barelových watercoolerů narušovala hospodářskou soutěž

19.11.2016 12:37

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže svým prvostupňovým pravomocným rozhodnutím pokutu ve výši 360 000 Kč České asociaci barelových watercoolerů ČABW z.s. Asociace přistoupila na proceduru narovnání, za což jí byla sankce snížena o 20%.

Česká asociace barelových watercoolerů narušovala hospodářskou soutěž
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Spolek ČABW se dopustil porušení zákona, když schválil a zpřístupnil členům svůj etický kodex, jehož některá ustanovení omezovala jejich vzájemnou soutěž na trhu. Etický kodex konkrétně obsahoval ustanovení, podle něhož si členové nepřebírají klienty ČABW na základě cenového podbízení. Omezení se tedy týkalo jednoho ze základních nástrojů soutěže, a sice uplatňování nezávislé cenové politiky jednotlivými členy sdružení vůči zákazníkům. Nebylo nicméně prokázáno, že by sdružení uvedený zákaz aktivně vynucovalo nebo jeho porušení sankcionovalo.

Úřad vyhodnotil jednání ČABW jako zakázané a neplatné rozhodnutí sdružení soutěžitelů, jehož cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu balené vody v barelech na území České republiky a na trhu výdejníků na balenou vodu v barelech na území České republiky. 

Využití procedury narovnání (settlement) vede k urychlení průběhu správního řízení a umožňuje tak dosažení rychlejší nápravy situace, jež omezuje hospodářskou soutěž. Kromě snížení pokuty Úřad v takovém rozhodnutí neukládá zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz plnění koncesních smluv. Nepředpokládá se rovněž, že by účastník narovnání podával rozklad proti rozhodnutí nebo správní žalobu, čímž dochází rovněž k významné úspoře zdrojů Úřadu, jež je možno využít pro šetření jiných případů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…