Česká centra: Vídeň se otevřela našemu designu

08.10.2016 16:39

Z iniciativy Českého centra Vídeň je Česká republika hostující zemí na letošním 10. ročníku Vienna Design Week (30. 9. – 10. 10. 2016). V letošním roce se díky částečné podpoře Českého centra Vídeň a samotného festivalu představuje projekt Generace kurátora Adama Štěcha. Vedení festivalu pozvalo do Vídně v rámci Passionswege renomované české designéry Michala Stracha, Michaelu Tomiškovou a Jakuba Jandourka. Novinkou 10. ročníku je samostatná prezentace tvorby studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Česká centra: Vídeň se otevřela našemu designu
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Hlavní českou linii tvoří výstava „Generace“ kurátora Adama Štěcha. Expozice je instalována ve festivalové centrále v bývalém obchodním domě nábytku vídeňských návrhářů Bothe a Ehrmann. Autorem grafického řešení je designová skupina OKOLO. Unikátní provedení a netradiční instalace nabízí kreativní díla designového nábytku, skla, porcelánu, osvětlení,  interiérového designu.

MARTIN KRAFL, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA VÍDEŇ:

„Programová ředitelka Vienna Design Weeku Lili Hollein je obdivovatelkou českého designu už několik let a na podzim minulého roku se spolu se svými kolegy díky Českým centrům vydala v rámci kurátorské cesty do Brna i Prahy, aby se na základě našich návrhů seznámila s nejnovějšími trendy a mladými tvůrci.“

Ve festivalové centrále jsou kromě projektu GENERACE vystaveny také vybrané práce studentů pražské UMPRUM. V rámci sekce Passionswege se mohou návštěvníci přehlídky seznámit s dalšími českými tvůrci, a to hned na dvou místech: designové duo DECHEM – Michaela Tomišková a Jakub Jandourek se propojilo s návrháři jedné z nejstarších porcelánek v Evropě Augarten. Designér Michal Strach se na Vienna Design Weeku představuje společně s rakouským designovým truhlářem Philippem Cibulkou.

PASSIONWEGE

Vienna Design Week (30. 9. – 10. 10. 2016) je jeden z největších mezinárodních designových festivalů v Rakousku, který každý rok představuje nejzajímavější designovou scénu z celé Evropy. Passionswege jsou moderované pokusy o sblížení mladých designérů s renomovanými zavedenými firmami v oblasti kreativních průmyslů.

ČESKÝ DESIGN NATŘIKRÁT

České centrum Vídeň nabízí v rámci Vienna Design Week tři výstavy: Nejobsáhlejší
s názvem Nový (z)boží 2015 představuje studentský design. Mezi modely a prototypy lze nalézt široké spektrum designových produktů od natahovacích autíček přes minimalistické sluneční brýle až po originální nábytek, dokonce i urny. Výstava prezentuje díla soutěže
o Národní cenu za studentský design.

Ve Windows Gallery jsou k vidění luhačovické pohárky Nectarium. Lázně Luhačovice vypsaly designérskou soutěž na tradiční lázeňské pohárky a z více jak 150 návrhů je jich ve Vídni vystaveno deset včetně toho vítězného od Adély Choré z UMPRUM Praha.

V prostorách centra vystavuje designová skupina mladých tvůrců DEE LIVE produkty nesoucí známky vysoké kvality materiálů a dokonalým zpracováním.

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Z toho více než 160 uskutečněných akcí patří do kategorie scénická umění. Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…