Česká národní banka: Hodnota vlastního kapitálu investičních fondů meziročně vzrostla

31.01.2017 19:15

Komentář ke statistice investičních fondů - Listopad 2016:

Česká národní banka: Hodnota vlastního kapitálu investičních fondů meziročně vzrostla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vlastní kapitál

Hodnota vlastního kapitálu investičních fondů na konci listopadu činila 349,5 mld. Kč. Oproti říjnu tato hodnota vzrostla o 5,6 mld. Kč (měsíční transakce představovaly +5,1 mld. Kč). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hodnota vlastního kapitálu investičních fondů vzrostla o 13,4 %. Největší meziměsíční změna byla zaznamenána u smíšených fondů, u kterých hodnota vlastního kapitálu vzrostla o 1,5 mld. Kč na 76,1 mld. Kč.

Investice do dluhopisů

Hodnota držených dluhopisů ke konci listopadu činila 106,7 mld. Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem se celkový objem dluhopisů v portfoliu fondů zvýšil o 4,2 mld. Kč. Podíl dluhových cenných papírů na vlastním kapitálu fondů oproti předešlému měsíci vzrostl, a to na 30,5 %.

Investice do majetkových cenných papírů

V průběhu listopadu došlo k nárůstu objemu majetkových cenných papírů v portfoliu fondů. Ke konci měsíce představovala hodnota držených majetkových cenných papírů 154,5 mld. Kč, z toho 85,3 mld. Kč činily investice do akcií a podílových listů investičních fondů (včetně fondů peněžního trhu) a 69,2 mld. Kč do akcií a ostatních majetkových účastí. Oproti říjnu se hodnota majetkových cenných papírů zvýšila o 2,6 mld. Kč (měsíční transakce činily +1,3 mld. Kč). Podíl majetkových cenných papírů na vlastním kapitálu fondů se oproti předešlému měsíci nezměnil.

Ostatní investice

Hodnota prostředků investovaných do jiných aktiv během sledovaného období vzrostla o 0,3 mld. Kč, změna byla způsobena především transakčními vlivy. Celkový objem ostatních investic v listopadu činil 126,7 mld. Kč, z toho 52,2 mld. Kč tvořily investice do stálých aktiv a 43,9 mld. Kč do vkladů. Ve srovnání s předchozím měsícem se podíl ostatních investic na vlastním kapitálu fondů snížil, a to na 36,3 %.

Počet vykazujících subjektů

Ke konci listopadu 2016 působilo na území České republiky 348 rezidentských investičních fondů. Z toho bylo 42 akciových fondů, 59 dluhopisových fondů, 71 smíšených fondů, 81 nemovitostních fondů, 93 ostatních fondů a 2 fondy bez investiční politiky. Během měsíce listopadu vzniklo 8 nových investičních fondů, a zanikl 1 investiční fond.

Bilanční suma členěná podle položek aktiv
Bilanční suma členěná podle položek aktiv – graf

Vlastní kapitál členěný podle typu fondu
Vlastní kapitál členěný podle typu fondu – graf

Poznámky:

  • Investičními fondy se rozumí investiční a podílové fondy jiné než fondy peněžního trhu. Dle nařízení Evropské centrální banky ECB/2013/33 o rozvaze sektoru měnových finančních institucí fondy peněžního trhu spadají do tohoto sektoru a data za fondy peněžního trhu nejsou součástí statistiky investičních fondů.
  • Transakcemi se rozumí změny ve stavech, ke kterým došlo v průběhu určeného období v důsledku nákupu/prodeje daného instrumentu. Měsíční transakce jsou počítány z rozdílů zůstatkových hodnot očištěných o reklasifikace, změny cen, pohyby směnných kurzů a případně ostatní změny, které nejsou důsledkem finančních transakcí (tzv. netransakční vlivy).
  • Ostatními investicemi se rozumí prostředky investované do jiných aktiv než dluhopisů a majetkových cenných papírů (zejména vklady, úvěry a nemovitosti).
  • Časové řady zachycující vývoj statistiky investičních fondů jsou dostupné v systému časových řad ARAD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…