Česká národní banka: Leasingové a úvěrové společnosti půjčovaly více

01.09.2016 13:30

Zprostředkovatelé financování aktiv (finanční leasing, splátkový prodej, spotřebitelský úvěr, faktoring, forfaiting) - Komentář k agregované sektorové rozvaze k 30. 6. 2016.

Česká národní banka: Leasingové a úvěrové společnosti půjčovaly více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Celková bilanční suma zprostředkovatelů financování aktiv k 30. 6. 2016 činila 360,2 mld. Kč. Oproti minulému čtvrtletí tato suma vzrostla o 9,4 mld. Kč. Ve srovnání s předchozím rokem celková bilanční suma vzrostla o 19,1 mld. Kč.

Největší položku aktiv tvoří poskytnuté půjčky v hodnotě 267,3 mld. Kč. Z toho bylo 256,6 mld. Kč poskytnuto rezidentským subjektům. Poskytnuté půjčky celkem ve druhém čtvrtletí roku 2016 zaznamenaly oproti předchozímu čtvrtletí nárůst, a to o 3,2 %. Meziročně poskytnuté půjčky zaznamenaly nárůst o 7,4 %, resp. o 18,5 mld. Kč. 

Největší část poskytnutých půjček rezidentům tvoří půjčky nefinančním podnikům v hodnotě 199,0 mld. Kč, což představuje 77,6 % celkového objemu půjček poskytnutých rezidentům. Ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím vzrostly půjčky nefinančním podnikům o 8,3 mld. Kč. Také meziročně hodnota půjček nefinančním podnikům vzrostla, a to o 16,5 mld. Kč.

Druhou největší skupinu poskytnutých půjček rezidentům tvoří půjčky domácnostem v hodnotě 56,3 mld. Kč, které oproti minulému čtvrtletí mírně poklesly o 0,2 mld. Kč. Poskytnuté půjčky domácnostem tvořily 21,9 % hodnoty půjček poskytnutých rezidentům.

Bilanční suma členěná podle položek aktiv

Bilanční suma členěná podle položek aktiv

Bilanční suma členěná podle typu zprostředkovatele

Bilanční suma členěná podle typu zprostředkovatele


Poznámky:

  • Zprostředkovatelé financování aktiv jsou dle vyhlášky 314/2013 Sb. ty společnosti, které v rámci svého podnikání jako svou rozhodující nebo podstatnou činnost poskytují úvěry nebo půjčky nebo uzavírají smlouvy obdobné povahy, například finanční leasing, faktoring, spotřebitelský úvěr, financování splátkového prodeje, apod.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…