Česká národní banka zveřejnila statistiku investičních fondů

16.02.2017 9:40

Komentář ke statistice investičních fondů - Prosinec 2016 Komentář k agregované sektorové rozvaze:

Česká národní banka zveřejnila statistiku investičních fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vlastní kapitál

Hodnota vlastního kapitálu investičních fondů na konci prosince činila 359,6 mld. Kč. Oproti listopadu tato hodnota vzrostla o 11,1 mld. Kč (měsíční transakce představovaly +6,2 mld. Kč). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hodnota vlastního kapitálu investičních fondů vzrostla o 17,1 %. Největší meziměsíční změna byla zaznamenána u nemovitostních fondů, u kterých hodnota vlastního kapitálu vzrostla o 3,9 mld. Kč na 69,1 mld. Kč.

Investice do dluhopisů

Hodnota držených dluhopisů ke konci prosince činila 109,2 mld. Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem se celkový objem dluhopisů v portfoliu fondů zvýšil o 2,5 mld. Kč. Podíl dluhových cenných papírů na vlastním kapitálu fondů oproti předešlému měsíci mírně poklesl, a to na 30,4 %.

Investice do majetkových cenných papírů

V průběhu prosince došlo k nárůstu objemu majetkových cenných papírů v portfoliu fondů. Ke konci měsíce představovala hodnota držených majetkových cenných papírů 161,5 mld. Kč, z toho 87,8 mld. Kč činily investice do akcií a podílových listů investičních fondů (včetně fondů peněžního trhu) a 73,7 mld. Kč do akcií a ostatních majetkových účastí. Oproti listopadu se hodnota majetkových cenných papírů zvýšila o 7,0 mld. Kč (měsíční transakce činily +3,4 mld. Kč). Podíl majetkových cenných papírů na vlastním kapitálu fondů se oproti předešlému měsíci zvýšil, a to na 44,9 %.

Ostatní investice

Hodnota prostředků investovaných do jiných aktiv během sledovaného období poklesla o 1,4 mld. Kč (měsíční transakce činily -1,8 mld. Kč). Celkový objem ostatních investic v prosinci činil 126,4 mld. Kč, z toho 52,3 mld. Kč tvořily investice do stálých aktiv a 42,8 mld. Kč do vkladů. Ve srovnání s předchozím měsícem se podíl ostatních investic na vlastním kapitálu fondů snížil, a to na 35,2 %.

Počet vykazujících subjektů

Ke konci prosince 2016 působilo na území České republiky 349 rezidentských investičních fondů. Z toho bylo 42 akciových fondů, 58 dluhopisových fondů, 70 smíšených fondů, 81 nemovitostních fondů, 96 ostatních fondů a 2 fondy bez investiční politiky. Během měsíce prosince vzniklo 6 nových investičních fondů, a zaniklo 5 investičních fondů.

Bilanční suma členěná podle položek aktiv
Bilanční suma členěná podle položek aktiv – graf

Vlastní kapitál členěný podle typu fondu
Vlastní kapitál členěný podle typu fondu – graf

Poznámky:

  • Investičními fondy se rozumí investiční a podílové fondy jiné než fondy peněžního trhu. Dle nařízení Evropské centrální banky ECB/2013/33 o rozvaze sektoru měnových finančních institucí fondy peněžního trhu spadají do tohoto sektoru a data za fondy peněžního trhu nejsou součástí statistiky investičních fondů.
  • Transakcemi se rozumí změny ve stavech, ke kterým došlo v průběhu určeného období v důsledku nákupu/prodeje daného instrumentu. Měsíční transakce jsou počítány z rozdílů zůstatkových hodnot očištěných o reklasifikace, změny cen, pohyby směnných kurzů a případně ostatní změny, které nejsou důsledkem finančních transakcí (tzv. netransakční vlivy).
  • Ostatními investicemi se rozumí prostředky investované do jiných aktiv než dluhopisů a majetkových cenných papírů (zejména vklady, úvěry a nemovitosti).
  • Časové řady zachycující vývoj statistiky investičních fondů jsou dostupné v systému časových řad ARAD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…