Česká spořitelna podpoří olomouckou univerzitu milionem korun

01.02.2015 21:22

Česká spořitelna a Univerzita Palackého mají nově dvě společné aktivity – nadační fond, který bude podporovat internacionalizaci a špičkový výzkum, a nově vznikající profesní centrum. Banka je podpoří jedním milionem korun.

Česká spořitelna podpoří olomouckou univerzitu milionem korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Stáli jsme o partnerství s olomouckou univerzitou kvůli jejím úspěchům ve vědě i v pedagogické oblasti. Nové vedení univerzity přišlo s atraktivní vizí, myslím, že najdeme velké množství překryvných témat,“ řekl po podpisu smlouvy předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Nadační fond začne fungovat během nadcházejícího semestru. „Chceme, aby začátkem léta byly spuštěny první výzvy. Fond je řešen tak, aby kritéria pro přijetí a administrace byla co nejjednodušší,“ uvedl prorektor Petr Bilík. Rozhodovat o přidělení financí bude příspěvková komise. „Od minimálních vkladů na podporu jedné konkrétní věci až po případy dvou set tisíc korun, což je pro tuto chvíli maximální hladina,“ vysvětlil Bilík. Do fondu by kromě spořitelny měli přispívat i další donátoři. „Určitě půjdeme i cestou veřejné sbírky,“ podotkl prorektor.

Profesní poradenské centrum by ve Zbrojnici mělo začít fungovat v horizontu několika měsíců. „Poradenské aktivity bude poskytovat studentům a absolventům individuálně, ale i prostřednictvím workshopů ze strany budoucích zaměstnavatelů a špičkových pracovišť. Chceme do něj zapojit i studentské organizace a jeho součástí bude také nízkoprahová kavárna,“ popsal Bilík.

Právě tyto vize oslovily i Českou spořitelnu, která se podle Kysilky už 190 let snaží být více než bankou. „Vždy je dobré šít spolupráci na tělo a najít styčné plochy s dlouhodobými strategickými tématy. Snažíme se hrát roli občana, kterému jde o dlouhodobou prosperitu a konkurenceschopnost země i mladých lidí,“ řekl Žurnálu Kysilka. Jak dodal, oba týmy si vše odpracovaly před podpisem smlouvy. „Teď už budeme hledat konkrétní projekty,“ poznamenal Kysilka.

Česká spořitelna podobně spolupracuje i s Univerzitou Karlovou, Vysokou školou ekonomickou a hradeckou univerzitou. Formy i obsah spolupráce se liší, každopádně v moravském regionu jde o naprostou novinku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…