České literární centrum zahajuje činnost

30.10.2016 16:11

V lednu 2017 začne pracovat České literární centrum. Instituci, která by měla sjednotit a zefektivnit propagaci české literatury v zahraničí i doma, bude spravovat příspěvková organizace ministerstva, Moravská zemská knihovna v Brně.

České literární centrum zahajuje činnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Oznámil to ve středu ministr kultury Daniel Herman. České literární centrum bude sídlit v Praze a v prvním roce své existence zaměstná až osm lidí. Vybraní zástupci literární obce budou sdruženi v Radě Českého literárního centra tak, aby měli možnost přímo spolupodílet se na směřování centra i koordinaci jeho aktivit.

Literární centrum funguje v řadě zemí po celém světě. Ministerstvo kultury České republiky jeho vznik prosazovalo od roku 2010. „Je to jeden z největších úspěchů české literatury posledních let,“ říká k tomu náměstkyně ministra pro živé umění Kateřina Kalistová. „A jasný doklad, že ministerstvo kultury má o českou literaturu zájem. Že jí nejen symbolicky fandí, ale chce i konkrétně, finančně i organizačně pomoct.“

Centrum bude zajišťovat jak národní prezentace na knižních veletrzích v zahraničí a vysílání českých spisovatelů na akce po světě, tak třeba rezidenční pobyty zahraničním bohemistům v Čechách. V pražském sídle bude mít svůj vlastní kulturní program, který zahrne autorská čtení, výstavy nebo diskuze. Centrum bude rovněž provozovat internetový portál CzechLit a vydávat další propagační materiály.

„V podobě, v jaké literární centrum připravujeme, nebude sloužit jedné zájmové skupině či jednomu okruhu témat. Chceme, aby dokázalo podporovat literaturu v co nejširším spektru: nejen autorském, ale i čtenářském, nejen zábavném, ale i vzdělávacím, nejen směrem ven, do zahraniční, ale i směrem dovnitř, do české kultury. Jednoduše by se mělo stát přirozeným a aktivním středem literárního života,“ říká k Českému literárnímu centru ministr kultury Daniel Herman. České literární centrum bude mít rovněž svůj web: litcentrum.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…