České televize: Před pětačtyřiceti lety se postavili okupaci. Jejich vysílání sledoval celý národ

24.08.2013 9:27

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se setkal s osobnostmi, které před pětačtyřiceti lety prokázaly nebývalou odvahu a prostřednictvím televizního vysílání se postavily proti okupaci Československa.

České televize: Před pětačtyřiceti lety se postavili okupaci. Jejich vysílání sledoval celý národ
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Přesně před čtyřiceti pěti lety se v Měšťanské besedě sešli v ranních hodinách zaměstnanci Československé televize a rozhodli se, že navzdory obrovskému riziku začnou vysílat mimořádné zpravodajství o invazi okupačních vojsk. Po šest následujících dní vznikala dík jejich statečnosti další improvizovaná televizní studia a materiály, které umožnily objektivně informovat o situaci v Československu i v zahraničních médiích. Mnozí z těch, kteří se na mimořádném vysílání podíleli, nesli následky po několik dalších let.

„Vysílání, které bylo spuštěno před pětačtyřiceti lety v Měšťanské besedě, je jedním z nejsilnějších milníků v šedesátileté historii televize. Jsem proto rád, že jsem dnes mohl osobně poděkovat těm, kteří se v daný okamžik dokázali rychle rozhodnout, a přes veškerá rizika, která se dotýkala nejen jich, ale i jejich blízkých, se postavili okupaci Československa,“ řekl na setkání se zástupci tehdejšího vysílání Petr Dvořák a dodal: „Šlo nejen o odvážné vyjádření nesouhlasu s tím, co naši zemi zasáhlo, ale i službu všem těm, kteří neměli jinou možnost, kde získávat informace o aktuálním vývoji u nás.“

V České televizi se dnes sešlo třináct osobností, které v srpnu 1968 improvizované vysílání zajistily: hlasatelky Kamila Moučková, Heda Čechová, Jarmila Šusterová, moderátor Jiří Svejkovský a Vladimír Branislav, technici Václav Kolář, Lubomír Drtina, Lubomír Feit, Josef Polák, Jan Švehla, Vladimír Holub, Karel Tunzer a kameraman Pavel Mošna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…