Český rozhlas: Drama z protektorátního Československa s unikátní dobovou nahrávkou Mé vlasti

04.06.2015 18:29

Český rozhlas Vltava vysílá v pátek 5. června premiéru rozhlasové hry Má protentokrát obsazená vlast. Zavede nás přesně o 76 let zpět, do protektorátního Československa, na zvukovou zkoušku koncertu Smetanovy Mé vlasti pod vedením Václava Talicha.

Český rozhlas: Drama z protektorátního Československa s unikátní dobovou nahrávkou Mé vlasti
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Co se stane, když těsně před zahájením koncertu tři hudebníci svému orchestru oznámí, že mezinárodního hudebního přenosu využijí k přečtení politického prohlášení? Hlavní roli Václava Talicha ztvární Viktor Preiss. Součástí premiéry hry je také uvedení unikátní nahrávky zmiňovaného koncertu z 5. června 1939 objevené až po šedesáti letech. Premiéru hry Pavla Molka, fiktivního příběhu, který se dotýká i skutečných osudů, uvede stanice Vltava od 20 hodin. Následně bude po dobu jednoho měsíce k dispozici na webových stránkách stanice Vltava v záložce Hry a literatura.

Národní divadlo, 5. června 1939. Uvedením Smetanovy Mé vlasti, přenášené živě Československým rozhlasem a přejímané radiostanicemi v Paříži a v Oslu, vrcholí Pražský hudební máj – mimořádný festival, který vznikl z iniciativy dirigenta Václava Talicha a jehož cílem bylo „narovnat naši páteř a naplnit nás pocitem důstojné svébytnosti“.  Dva a půl měsíce po začátku okupace cítí česká veřejnost každým dnem bolestnější sevření ´ochranné ruky´ protektorátu a je nucena zvykat si na opatření, která odporují všem principům demokratické společnosti. Hudební slavnosti se tak stávají výjimečnou příležitostí k pozvednutí národní vůle a sebeuvědomění.

Ovšem ani situace v samotných kulturních institucích není moc povzbudivá – tvůrčí práci provázejí cenzurní zásahy i nejrůznější nařízení – v obavách z proměny některých představení v politickou manifestaci je vydán zákaz tleskání a dalších projevů libosti či nelibosti během produkce. Umělci židovského původu jsou odstavováni z čelných pozic v souborech, někteří musí instituce opustit již záhy po okupaci.

Do této zjitřené atmosféry zasazuje autor Pavel Molek hru Má protentokrát obsazená vlast. Děj se odehrává během zvukové zkoušky zmiňovaného slavnostního provedení Smetanova cyklu symfonických básní, jejíž hladký průběh naruší neočekávaná skutečnost. Tři muzikanti hodlají během přímého přenosu přečíst politické provolání ke zbytku Evropy v přesvědčení, že je třeba využít jedinečné příležitosti k vyslání signálu o skutečném stavu smutné české existence. Taková zpráva, zveřejněná v orchestru půl hodiny před zahájením přenosu, působí pochopitelně jako nálož dynamitu. Jsou Zděněk Němec, Josef Morávek a Egon Ledeč ztělesněním odvahy, která se nebojí vyjádřit své přesvědčení a bojovat za něj, nebo hazardéři, jež neženou do katastrofy jen sebe, ale všechny zúčastněné?

Do hlavní role Václava Talicha obsadil Viktora Preisse, role tří rebelujících muzikantů si zahráli Pavel Batěk, Martin Finger a Petr Lněnička. Na mimořádně náročném natáčení v hudebním rozhlasovém studiu spolupracoval také Symfonický orchestr Českého rozhlasu s hostujícím dirigentem Petrem Louženským.

Více o premiéře rozhlasové hry naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…