Český rozhlas spouští nový FM vysílač pro Vltavu

30.10.2015 16:49

V pátek 30. října 2015 zahájí vysílání nový FM vysílač pro Jihlavu a okolí. Zajistí tak místním obyvatelům poslech stanice Českého rozhlasu Vltava i poté, co bude stávající vysílač Javořice 95,4 MHz převeden na stanici Český rozhlas Plus.

Český rozhlas spouští nový FM vysílač pro Vltavu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Převedení vysílače Javořice pod stanici Plus se uskuteční 2. listopadu 2015. Nový jihlavský vysílač bude, na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem, spuštěn na frekvenci 88,4 MHz s výkonem 100 Wattů. Vysílat bude z lokality Jihlava – Rudný,“ uvedl ředitel odboru techniky ČRo Karel Zýka.

K dílčím změnám frekvencí přistoupil Český rozhlas od 1. listopadu z toho důvodu, aby mohl posluchačům nabídnout vysílání stanice mluveného slova Plus na VKV. Za vstup do sítě VKV FM vděčí Plus především dalším stanicím Vltava, Dvojka, Regina Praha a Sever. Od těch získá celkem sedm vysílačů, další tři nové budou spuštěny nejspíš již v lednu 2016. Dostupnost Dvojky, Vltavy a Severu to zásadním způsobem neovlivní. Některé vysílače celoplošných a regionálních stanic totiž zčásti pokrývají území, na kterém vysílá i jiný vysílač Českého rozhlasu. Proto je možné některé z nich přesunout do VKV/FM sítě ČRo Plus. Stávající sítě navíc postupně ČRo doplňuje novými dokrývači, jako je třeba právě uvedený jihlavský.

Přesunem sedmi vysílačů do VKV/FM sítě stanice Plus a spuštěním tří nových vysílačů snaha Českého rozhlasu nekončí. V budoucnu bude ČRo usilovat i o pokrytí dalších území novými vysílači. Předběžně jsou v plánu i nové středovlnné vysílače, kterými by se síť VKV/FM vysílačů doplnila v místech, kde zatím není možné další volné kmitočty v pásmu VKV/FM nalézt, například v Ostravě a na jihu Čech.  

Podrobné informace o tom, jak si naladit stanice Českého rozhlasu, jsou k dispozici na webových stránkách ČRo v sekci „Jak nás naladíte“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…