Český statistický úřad: Deficit veřejného sektoru se v roce 2014 prohloubil

28.11.2016 9:40

Na konci roku 2014 dosáhl deficit veřejného sektoru 63,9 miliardy korun. To je 1,5 % HDP. Ve srovnání s rokem 2013 došlo k prohloubení schodku o 0,9 procentního bodu.

Český statistický úřad: Deficit veřejného sektoru se v roce 2014 prohloubil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V meziročním srovnání vzrostl dluh sektoru veřejných institucí o 110 miliard korun. „Poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu klesl o 1,5 procentního bodu na 79,2 % na konci roku 2014. Tento pokles byl dán vyšší dynamikou růstu HDP,“ konstatuje Václav Rybáček, ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Celkové příjmy veřejného sektoru dosáhly 50 % HDP. Podíl objemu výdajů na HDP činil 51,5 %. Podíl příjmů na HDP poklesl meziročně o 2 procentní body, podíl výdajů o 1,1 procentního bodu.

„Na konci roku 2014 pracovalo ve veřejném sektoru 980 tisíc zaměstnanců, tedy 23 % všech pracovníků. To představuje meziroční nárůst o 9 tisíc zaměstnanců,“ říká Jaroslav Sixta, ředitel sekce makroekonomických statistik ČSÚ.

Satelitní účet veřejného sektoru zahrnuje všechny jednotky kontrolované vládními institucemi. Vedle subjektů zařazených v sektoru vládních institucí, jejichž údaje slouží k výpočtu maastrichtských konvergenčních kritérií, veřejný sektor dále zahrnuje vládními institucemi kontrolované nefinanční korporace, které fungují na tržní bázi, a veřejné finanční korporace včetně centrální banky. Analytický přínos satelitního účtu spočívá v úplném zobrazení přímého vlivu vládních institucí na ekonomiku a také ekonomických vztahů soukromého a veřejného sektoru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…