Český statistický úřad: Jarní propad ekonomiky se ve 4. čtvrtletí neopakoval

19.03.2021 9:15

V roce 2020 došlo k nejhlubšímu ekonomickému propadu v historii samostatné České republiky. Ačkoli byla ve 4. čtvrtletí roku 2020 znovu zpřísněna protiepidemická opatření, podobně hluboký propad jako ve 2. čtvrtletí se již neopakoval.

Český statistický úřad: Jarní propad ekonomiky se ve 4. čtvrtletí neopakoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hrubý domácí produkt v roce 2020 klesl o 5,6 %. Nejhlubší propad se odehrál ve 2. čtvrtletí roku pod tíhou protiepidemických opatření. Opatření se ve 4. čtvrtletí sice opakovala, ale meziroční propad hrubého domácího produktu se tentokrát zmírnil na 4,7 %. „Podobně jako na jaře se ve 4. čtvrtletí propadala domácí spotřeba spolu s investicemi. Naopak zahraniční poptávka nebyla výrazně omezená, což přispělo k výslednému mezičtvrtletnímu nárůstu HDP o 0,6 %,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Propad hrubé přidané hodnoty se loni týkal většiny odvětví, a to v průmyslu i ve službách. Mezi nemnohé výjimky patřily například informační a komunikační služby, jejichž hrubá přidaná hodnota loni vzrostla o 1,6 %. Velmi hluboký byl loni propad v uskupení obchod, doprava ubytování a pohostinství (-11,8 %), které bylo přímo ovlivněno restrikcemi, ale také ve zpracovatelském průmyslu (-6,9 %).

Ve druhé polovině roku se zejména průmyslu dařilo stabilizovat situaci, což také přispělo k pozitivnímu vývoji exportu a bilance zahraničního obchodu. Opětovné zavedení protiepidemických opatření ve 4. čtvrtletí negativně zasáhlo služby a obchod, zatímco průmyslová výroba pokračovala bez větších omezení.

Mezi hlavní dopady aktuální krize na trh práce v loňském roce patřil zejména pokles celkové zaměstnanosti o 1,5 %. V roce 2020 se snižovala zaměstnanost v průmyslu i ve většině služeb. Ve 4. čtvrtletí se ale situace v průmyslu stabilizovala, zatímco zaměstnanost ve službách dál klesala, zejména v uskupení obchod, doprava ubytování a pohostinství. „Nárůst míry nezaměstnanosti byl loni poměrně mírný. Jedním z důvodů byly stabilizační programy, ale také výrazné zvýšení počtu lidí, kteří přešli do ekonomické neaktivity. Nárůst počtu ekonomicky neaktivních byl nejvyšší od roku 2008,“ říká Karolína Zábojníková, analytička ČSÚ.

Další detaily přináší aktuální analýza ČSÚ (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…