Český statistický úřad: Vývozní a dovozní ceny v lednu meziměsíčně vzrostly

16.03.2021 9:15

V lednu 2021 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 0,6 %, dovozní ceny o 0,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,3 %. Meziročně se vývozní ceny zvýšily o 3,8 %, dovozní ceny o 0,4 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 103,4 %.

Český statistický úřad: Vývozní a dovozní ceny v lednu meziměsíčně vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Vývozní i dovozní ceny v lednu 2021 mírně vzrostly, vývozní o 0,6 % a dovozní o 0,3 %. V obou případech se projevil meziměsíční nárůst cen minerálních paliv. V meziročním srovnání se ceny ve vývozu zvýšily o 3,8 %, k čemuž přispěl slabší kurz koruny k euru a dolaru. Nárůst dovozních cen o 0,4 % byl zpomalen nižšími cenami minerálních paliv,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny v lednu vzrostly o 0,6 % (po očištění o kurzový vliv o 1,1 %). Největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu mělo zvýšení cen minerálních paliv o 5,6 % (zejména ropných výrobků). Ceny ostatních surovin1 vzrostly o 6,5 %, chemikálií o 1,9 %, potravin o 1,2 % a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,3 %. Shodný pokles o 1,1 % zaznamenaly ceny průmyslového spotřebního zboží a ceny nápojů a tabáku.

Dovozní ceny v lednu vzrostly o 0,3 % (po očištění o kurzový vliv o 0,8 %). Zvýšení celkového meziměsíčního indexu bylo nejvíce ovlivněno růstem cen minerálních paliv o 6,7 % (převážně ropy a ropných výrobků). Ceny ostatních surovin se zvýšily o 4,9 %, ceny polotovarů2 a ceny chemikálií vzrostly shodně o 0,9 %. Ceny průmyslového spotřebního zboží klesly o 1,8 % a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,7 %.

Směnné relace dosáhly hodnoty 100,3 %. Pozitivní hodnoty směnných relací zaznamenaly ostatní suroviny (101,5 %), potraviny (101,1 %), chemikálie a stroje a dopravní prostředky (shodně 101,0 %) a průmyslové spotřební zboží (100,7 %). Negativních hodnot směnných relací dosáhla minerální paliva (99,0 %), nápoje a tabák (99,2 %) a polotovary (99,6 %).

tabulka

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se zvýšily o 3,8 % (v prosinci o 2,3 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu měl růst cen strojů a dopravních prostředků o 4,7 %. Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 13,9 % (zejména kovového odpadu). Ceny potravin se zvýšily o 4,3 % a ceny polotovarů o 3,2 %. Pokles nastal pouze u cen minerálních paliv o 0,8 %.

Dovozní ceny vzrostly o 0,4 % (v prosinci klesly o 0,7 %). Růst celkového meziročního indexu byl nejvíce ovlivněn zvýšením cen polotovarů o 4,1 %. Významný růst zaznamenaly ceny ostatních surovin o 9,5 % (především rud kovů a kovového odpadu). Ceny minerálních paliv klesly o 11,6 % (zvláště ropy a ropných výrobků) a ceny potravin o 3,3 %.

Směnné relace vzrostly na hodnotu 103,4 % (v prosinci na hodnotu 103,0 %) a jedenáctý měsíc zůstaly v pozitivních hodnotách. Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhla minerální paliva (112,2 %), potraviny (107,9 %) a stroje a dopravní prostředky (104,1 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly polotovary (99,1 %) a chemikálie (99,8 %).

graf

Poznámky:
[1] Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).
[2] Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…