Cesta na švédský festival skončila v ČR. Celníci odhalili důmyslnou skrýš pašovaných cigaret

07.08.2015 7:30

Středočeští celníci objevili před pár dny ve dvou dodávkách důmyslné skrýše pro pašování cigaret.

Cesta na švédský festival skončila v ČR. Celníci odhalili důmyslnou skrýš pašovaných cigaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Hlídka mobilního dohledu středočeských celníků zastavila koncem minulého týdne při běžné silniční kontrole na 52. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu dvě dodávková vozidla s bulharskou státní poznávací značkou. Ve vozidlech, která jela evidentně spolu, cestovalo více osob rumunské národnosti. Při kontrole zaměřené na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu byla posádka obou vozidel dotazována na možnou přítomnost alkoholu, cigaret, omamných a psychotropních látek. Řidič jedné dodávky odpověděl, že vezou pouze tři kartony cigaret a s nápadnou ochotou je okamžitě předložil ke kontrole.

Druhý řidič ještě rychle dodal, že alkohol nevezou vůbec. Podezřelé chování řidičů celníky přimělo k velmi důkladné kontrole obou vozidel. Již po chvíli hlídka našla různé úkryty, které skrývaly značné množství kartonů cigaret. Po otevření zavazadlového prostoru dodávky, ve směsici přikrývek, oblečení a harampádí všeho druhu, našli celníci kartony s pivem v PET lahvích, ze kterých se po otevření linula charakteristická vůně pálenky. Ve druhé dodávce zase celníci nalezli šestilitrové plastové nádoby na vodu, které byly plné pálenky. Postupně vyndali z útrob tohoto vozidla 145 litrů alkoholu.

Oba řidiči tvrdili, že pálenku i cigarety vezou na festival do Švédska. Hlídka celníků z Celního úřadu pro Středočeský kraj se rozhodla pro přesun na územní pracoviště do Benešova, kde chtěla důkladnou prohlídku dokončit. Celníci si ještě chtěli zkontrolovat konstrukční dutiny obou vozidel. Za pomoci nářadí a endoskopu a po vyvrtání díry do dodatečně upravované konstrukce řady sedadel se začal sypat tabák. Po demontáži sedaček, v boku přilehlém ke stěně vozidla, celníci objevili páskou přelepený otvor do schránky, která byla plná cigaret značky Marlboro a Kent.

Na pomoc si celníci přivolali i kolegu psovoda se služebním psem Luxem, který je vycvičen na vyhledávání tabáku. Ten již po pár minutách označil další tajné schránky plné cigaret. Řidiči rumunské státní příslušnosti převáželi v jednom vozidle 43 litrů pálenky a 12 620 kusů cigaret a ve druhém vozidle 145 litrů pálenky a 10 580 kusů cigaret. Všechny nalezené cigarety byly opatřeny rumunskou tabákovou nálepkou.

Předpokládaný únik na spotřební dani byl vyčíslen na bezmála 102 500 korun. Obě dodávky byly zajištěny v rámci trestního řízení.

Případ celníci dále šetří pro podezření ze spáchání přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, za který hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až tři roky.

Celníci zboží zajistili a převezli do skladu celní správy. Vzorky pálenky putovaly do celně technické laboratoře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…