Cestování v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem je díky modernizaci rychlejší, bezpečnější a pohodlnější

13.06.2016 19:15

Správa železniční dopravní cesty vybudovala 2. kolej na traťovém úseku Stéblová – Opatovice nad Labem. Projekt je první částí modernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim. Hlavním přínosem stavby je především zvýšení traťové rychlosti a zajištění většího pohodlí a bezpečnosti cestujících.

Cestování v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem je díky modernizaci rychlejší, bezpečnější a pohodlnější
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Modernizace zahrnovala výstavbu druhé koleje mezi železničními stanicemi Stéblová a Opatovice nad Labem, kompletní rekonstrukci stávající koleje, vybudování bezbariérových nástupišť, protihlukových stěn a nového trakčního vedení. Součástí stavebních prací byla rovněž instalace nového zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, nového dispečerského řízení a dálkové diagnostiky technologických systémů.

„Jedním z největších přínosů modernizace je zvýšení traťové rychlosti, a tedy i zkrácení jízdních dob. Vlaky mohou v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem projíždět rychlostí až 160 km/h. Modernizace také navýšila přepravní kapacitu a zajistila větší bezpečnost provozu a dostupnost pro osoby s omezenou možností orientace,“ shrnul přínosy projektu generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

„Před stanicí Stéblová jsme vložili na trať jednu z nejdelších výhybek v České republice, která díky své délce 94 metrů umožňuje vlakům jet do odbočky rychlostí až 130 km/h,“ uvedl projektový manažer společnosti Skanska Milan Svatoň. „Modernizaci tratě určitě ocení obyvatelé Opatovic nad Labem, kde jsme postavili novou zastávku tak, aby byla zhruba o jeden kilometr blíže centru obce,“ dodal.

V souladu s globálním cílem prioritní osy 3 Operačního programu Doprava, jímž je zlepšení železniční dopravy mimo transevropskou dopravní síť TEN-T, bylo dosaženo zvýšení dopravní dostupnosti, snížení provozních nákladů a zajištění kapacity dráhy a kvality železničního provozu pro výhledový rozsah dopravy.

Celkové náklady stavby s názvem Modernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim, 1. stavba, zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad Labem činily 995 307 682 Kč bez DPH. Projekt byl v rámci Operačního programu Doprava navržen ke spolufinancování Evropskou unií, kdy plánovaná výše příspěvku z Fondu soudržnosti představuje až 739 103 205 Kč. Národní financování zajistil Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem prací byla společnost Skanska a. s.

Název stavby

Modernizace trati Hradec Králové - Pardubice - Chrudim, 1. stavba, zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad Labem

Investor stavby

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

Zhotovitel

Skanska a. s.

Termín zahájení

06/2014

Termín dokončení

11/2015

Celkové náklady stavby

995 307 682 Kč bez DPH

Plánovaný příspěvek EU

739 103 205 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…