Čtyři koprodukční filmy ČT nominovány na varšavský Mezinárodní filmový festival

26.09.2013 9:40

Čtyři koprodukční filmy České televize získaly nominaci na 29. ročníku Mezinárodního filmového festivalu ve Varšavě. Do soutěže hraných filmů byl vybrán snímek Jako nikdy, do kategorie dokumentů snímky Kauza Cervanová a Návraty Agnieszky H. a v sekci krátkých filmů je nominován hraný snímek Strach.

Čtyři koprodukční filmy ČT nominovány na varšavský Mezinárodní filmový festival
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Empatické komorní drama Jako nikdy, které vstoupilo do kin minulý týden, čeští recenzenti označili za jeden z nejlepších a nejživotnějších snímků posledních let. Film natočil režisér Zdeněk Tyc a ČT na snímku spolupracovala se společností T.H.A.

Ve slovensko-českém dokumentu Kauza Cervanová se režisér Robert Kirchhoff vrací ke 40 let starému brutálnímu zločinu, aby poukázal na peripetie jeho vyšetřování a soudního procesu. Při uvedení na Slovensku se dokument Kauza Cervanová setkal s nebývale živým přijetím.

Druhý soutěžní dokument Návraty Agnieszky H. je reflexí klíčových životních momentů světově ceněné režisérky Agnieszky Holland, zachycující i její úzký vztah k české kultuře. Na polsko-českém dokumentu režisérky Krystyny Krauze spolupracovala Česká televize s Maur Filmem.

Do soutěže krátkých filmů byl nominován snímek Strach, čerstvý vítěz v jedné z hlavních kategorií na festivalu krátkých filmů v Los Angeles. Snímek režiséra Martina Krejčího vypráví skutečný příběh patnáctiletého chlapce, který si vymyslel, že ho napadla skupinka Romů. Producenty snímku Strach byly spolu s Českou televizí společnosti Stink a Stillking.

29. ročník Mezinárodního filmového festivalu ve Varšavě se koná od 11. do 20. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…