CzechTourism: Příjmy z cestovního ruchu vzrostly o tři procenta

18.06.2015 20:29

Příjmy České republiky z příjezdového cestovního ruchu dosáhly za první čtvrtletí roku 2015 hodnoty 32,1 miliardy korun, což bylo o tři procenta více než ve stejném období předchozího roku. Výdaje na zahraniční cestovní ruch činily 27,5 miliardy, což bylo meziročně o 20 % více. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou v pátek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

CzechTourism: Příjmy z cestovního ruchu vzrostly o tři procenta
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Za růstem příjmů stál vyšší počet příjezdů zahraničních turistů, v prvním čtvrtletí jich do hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) přijelo celkem 1,5 milionu, což představuje meziroční nárůst o 7,1 procenta. Z evropských zemí rostly příjezdy především z Itálie, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska či Velké Británie. Ze vzdálených zemí si nejlépe vedly Čína, Jižní Korea či Spojené státy americké. Výrazný pokles příjezdů naopak zaznamenaly statistiky u turistů z Ruska a Ukrajiny.

„Do vývoje situace v příjezdovém cestovním ruchu se v prvním čtvrtletí nadále promítala komplikovaná politická situace mezi Ruskem a EU, ale i výrazné oživení na blízkých evropských trzích a rostoucí poptávka čínských a korejských turistů,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Rostoucí zájem čínských a korejských turistů zaznamenali i obchodníci. Během prvního čtvrtletí vzrostly nákupy čínských turistů na dvojnásobek oproti prvnímu čtvrtletí 2014, nákupy korejských turistů zaznamenaly meziroční nárůst o 160 %.  „U turistů z Číny se navíc výrazně zvýšila také průměrná hodnota nákupu a podíl na celkovém počtu transakcí,“ uvedl Jiří Macas ze společnosti Global Blue Czech Republic, která turistům ze zemí mimo EU zajišťuje vracení DPH.  Nákupy ruských turistů naopak poklesly, podle Global Blue více než o polovinu.

Další vývoj příjezdového cestovního ruchu bude záviset především na ekonomické kondici evropských zemí a na vývoji vztahů s Ruskem. Do cestovního ruchu se také mohou promítnout bezpečností rizika. „Pokud se jižní státy EU nedokážou vypořádat s problémem imigrantů, může to v určitém horizontu ohrozit i jejich pozici na trhu cestovního ruchu. Česká republika má pověst bezpečné destinace a mohla by tedy pro některé skupiny turistů představovat destinaci druhé volby,“ doplnila Palatková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…