Dalších osmdesát obcí získalo nově právo používat své vlajky nebo znaky

18.09.2018 13:24

Dekrety o udělení obecního symbolu - znaku nebo vlajky - předal v pondělí 17. září starostkám a starostům osmdesáti obcí, městysů a měst České republiky ve Sněmovně v zastoupení jejího předsedy Radka Vondráčka, který je v zahraničí, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Starosta obce Veverská Bitýška Josef Michek dnes zároveň převzal dekret o povýšení této obce na město.

Dalších osmdesát obcí získalo nově právo používat své vlajky nebo znaky
Foto: PS PČR
Popisek: Dalších osmdesát obcí získalo nově právo používat své vlajky nebo znaky

Právo užívat obecní symboly uděluje předseda Poslanecké sněmovny podle § 34a zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s § 29 odst. 3) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, na základě doporučení sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Žádosti o udělení obecních symbolů projednává podvýbor pro heraldiku a vexilologii, který je zřízen v rámci výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Tento podvýbor ustavuje expertní skupinu, která je jeho poradním orgánem a je složena z odborníků v oboru heraldiky (nauka o znacích) a vexilologie (nauka o vlajkách).

Evidence žádostí o udělení obecních symbolů je v databázi REKOS (Registr komunálních symbolů) na sněmovních internetových stránkách, a zároveň jsou v ní shromážděny informace o obecních symbolech České republiky.

Seznam obcí, městysů a měst a městských částí, jejichž zástupcům byl udělen dekret o právu užívat obecní symboly, najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…