Diakonie: Boje nekončí. Je potřeba pomoci!

10.09.2014 16:44

Diakonie Katastrophenhilfe (DKH) a Diakonie ČCE spolupracují s místními nestátními neziskovými organizacemi na východě Ukrajiny. Společně rozdávají tisícům zasažených lidí humanitární pomoc a poskytují psychosociální pomoc. Humanitární pracovnice Diakonie Katastrophenhilfe Ludmila Pelich informuje dopisem o situaci v Doněcku přímo z místa dění. Popisuje probíhající nepokoje i jejich dopad na místní obyvatelstvo.

Diakonie: Boje nekončí. Je potřeba pomoci!
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Je to válka, kterou nikdo nechápe.“ uvádí Ludmila Pelich na začátku svého dopisu. Pelich působí jako koordinátorka sociálních služeb v domově pro seniory „Bochumer Haus“ v Doněcku. Ve svém dopise popisuje aktuální dění: „Na střechách domů jsou odstřelovači. Po městě se prohánějí ozbrojenci v kradených vozidlech. Mnoho domů je zcela nebo částečně zničeno bombardováním a to včetně nemocnic. V místě nefunguje žádná infrastruktura. Banky ukončily svou činnost, lékárny, úřady, obchody – vše je zavřené.“

Spolupráce s 6 organizacemi

„Lidé jsou naprosto podráždění, nevěří v nic a nikoho,“ mluví dále o situaci Ludmila Pelich. Zhruba 150 tisíc lidí již bylo přemístěno v rámci Luhanska a Doněcka do bezpečných zón. Tyto oblasti jsou proto silně přelidněné. Lidé, kteří byli nuceni odejít ze svých domovů, nemají dostatek potravin a dalších základních potřeb, jejich psychický stav je také velice špatný. Péče o přesídlené osoby je nyní v rukou nestátních neziskových organizací. S šesti z nich spolupracuje německá DKH a česká Diakonie ČCE – Středisko humanitární a rozvojové pomoci. Jsou to „La Strada“, „Vostok SOS“ a „Child Well-being Fund Ukraine (CWBF)“, „Seamen Relief Fund – ASOL“, „Ukrainian Baptist Union“, „Freundeskreis Bochum-Donezk“. Za několik týdnů budou muset humanitární pracovníci navíc zajistit dostatek teplého oblečení a dalších potřeb, které s sebou přinese nadcházející zimní období.

Přímo v Doněcku

V samotném městě Doněck také neustále probíhá péče o ty, kteří nemohli ze svého domova odejít. Jedná se převážně o staré nebo jakkoli nemohoucí osoby, které se často schovávají ve sklepech. „Nedostávají žádný důchod, živí se zbytky zásob, nezůstaly jim žádné léky,“ říká Ludmila Pelich. Za těmito lidmi chodí pracovníci domácí péče a pomáhají jim zajistit základní potřeby. Sami přitom nasazují vlastní život. Příklady pomoci DKH, Diakonie ČCE a místních organizací:

? Organizace „La Strada“ poskytne pomocí sto padesáti specialistů poradenství
třem tisícům obyvatel Doněcka a Luhanska.

? Organizace „Vostok SOS“ rozdá šest tisíc balíčků humanitární pomoci pro
přesídlené obyvatele obsahujících základní potřeby (potraviny a hygiena).

? Organizace „Child Well-being Fund Ukraine (CWBF)“ se postará o dodávku
potravin, teplého oblečení a bude pomáhat dětem s návratem do škol.

Na „Sbírku pro Ukrajinu“ je možné přispívat prostřednictvím účtu 292949292/0300, v.s. 312. Zaslané peníze použije Diakonie ČCE ve spolupráci s partnery na zajištění základních potřeb pro osoby zasažené situací na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.