Díky dotacím z ROP Severovýchod dostanou další krajské silnice nový povrch

11.08.2014 17:20

Více než pět miliard korun z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Severovýchod už přispělo v uplynulých sedmi letech ke zlepšení provozu na silnicích druhé a třetí třídy. Ty patří k těm, které jsou většinou v tom nejhorším stavu.

Díky dotacím z ROP Severovýchod dostanou další krajské silnice nový povrch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Výmoly a někdy jen narychlo „zalátané“ díry se pomalu stávají minulostí. V Královéhradeckém, Libereckém a Pardubickém kraji už bylo rekonstruováno či modernizováno díky dotacím z ROP Severovýchod více než 220 kilometrů silnic. Další dostávají novou podobu v letních měsících.

„Výstavba, rekonstrukce a modernizace silnic druhé a třetí třídy je jednou z oblastí, kam směřuje velká část finančních prostředků, které Regionální operační program Severovýchod přerozděluje. Zlepšit silniční sít v regionech a dopřát tak řidičům lepší komfort při cestování a zároveň zvýšit bezpečnost, je jedním z cílů programu a zároveň prioritou všech tří krajů,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Tady dostává nový povrch například silnice v Tanvaldu. Úsek v ulicích Nemocniční a Pod Špičákem, s dotací téměř 27 milionů korun, by měl být hotov do konce roku. Další důležitou stavbou v kraji, která by měla být hotova do konce prázdnin, je například rekonstrukce silnice z Krompachu na Českolipsku k česko-německé hranici. Původně velmi úzká silnice, kde měla auta problém se vyhnout, bude nyní rozšířena, vzniknou nové chodníky i takzvané zálivy pro autobusy. Tady byla schválena dotace více než 27 milionů korun.

V Pardubickém kraji patří ke stavbám, které pomalu finišují, rekonstrukce úseku mezi křižovatkami ulic Palackého a Staňkova a také rekonstrukce ulice Teplého v krajské metropoli. Dotace téměř 48 milionů korun přispěje k obnově povrchu, který už připomínal spíše tankodrom. Mimo krajské město jsou v plném proudu práce na rekonstrukci silnice mezi Novým Dvorem a Nerozhovicemi. „Stav vozovky byl již naprosto nevyhovující a rekonstrukcí dojde nejen ke zkvalitnění páteřní silniční sítě Pardubického kraje ale především ke zvýšení bezpečnosti,“ dodal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Tady získal kraj dotaci z ROP Severovýchod více než 56 milionů korun.

Ani v Královéhradeckém kraji dělníci nezahálejí. K jedné z největších dopravních staveb patří rekonstrukce silnice v úseku mezi obcemi Rokol, Nový Hrádek a Borová. Výtluky a výmoly byly doposud vždy jen lokálně vyspraveny, nyní došlo na kompletní výměnu povrchu. Příspěvek z evropských peněz činí více než 22 milionů korun. „V letošním roce jsme díky penězům z Regionálního operačního programu Severovýchod už realizovali, nebo máme naplánované opravy krajských silnic za více než 350 milionů korun. Investiční akce v takovém objemu by byly bez přítomnosti evropských peněz pro kraj neuskutečnitelné,“ podotkl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Do modernizace a rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy navíc poputují i další evropské peníze. „Výbor Regionální rady Severovýchod na svém posledním zasedání schválil vypsání další výzvy v oblasti podpory rozvoje silniční dopravní infrastruktury. Projekty bude možné předkládat od 2. září do 31. října 2014,“ upřesnil ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Zdeněk Vašák.

Jedny z největších projektů v oblasti dopravní infrastruktury zrealizované za uplynulých sedm let díky dotacím z ROP Severovýchod

Mezi rozsáhlé rekonstrukce silnic, které přispěly v regionu k lepšímu a pohodlnějšímu cestování a zvýšení bezpečnosti, patří výstavba obchvatu Chvaletic. Toto město v Pardubickém kraji se v roce 2010 dočkalo odklonění dopravy z centra do nezastavěné části města. ROP Severovýchod přispěl více než 177 miliony korun. Silniční koridor teď vede podél železniční trati, kde byl postaven i podchod a vznikla protihluková stěna.  Stejně tak náročnou a důležitou stavbou byla rekonstrukce komunikace mezi Vysokým Mýtem a Chocní. Nebezpečná a úzká silnice se změnila díky dotaci přesahující 152 milionů. V Královéhradeckém kraji se podařilo v letech 2007 až 2013 zrekonstruovat hned 22 mostů na silnicích II. a III. třídy. Z unijní pokladny k tomuto kroku pomohlo téměř 167 milionů korun. Bezpečnější a plynulejší je také doprava na silnici II/303 vedoucí na vrchol Pasa na Broumovsku. Komunikace prošla rekonstrukcí a byla rozšířena o stoupací pruhy. Podpora z ROP Severovýchod činila bezmála 80 milionů korun. Liberecký kraj zase mohl díky evropským dotacím zrekonstruovat průtah Chrastavou a vybudovat potřebný obchvat městyse. Na tyto projekty získal více než 94 milionů. Podstatná a náročná byla také rekonstrukce silnice z Malé Skály do Frýdštejna. Od konce roku si mohou řidiči vychutnávat pohodlnější jízdu díky dotaci bezmála 48 milionů korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…