Dovolená na firmu? Finanční úřad kontroluje služební cesty během prázdnin mnohem důkladněji

11.06.2014 12:00

Podezřelé zahraniční cesty zahrnuté v daních? To je pro finanční úřad jako pro býka červená barva. Speciálně letní období dovolených sledují kontroloři velmi bedlivě. Daňoví poradci proto varují: Vykazování rodinné dovolené jako pracovní cesty je více než rizikové, skutečné služební cesty během prázdnin je vhodné doložit o to pečlivěji.

Dovolená na firmu? Finanční úřad kontroluje služební cesty během prázdnin mnohem důkladněji
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

„Pracovní setkání během rodinné dovolené je samozřejmě možné, ale rozhodně k odečtení nákladů na letenky a ubytování na týden u moře nestačí. Takové pokusy jen přitáhnou pozornost kontrolorů. Ani účet za pracovní oběd, který je navíc nedaňovým nákladem, podle mého názoru nestojí za možné komplikace. Jak doložíte, že jste obědvali s obchodním partnerem a ne s manželkou, kterou jste k moři vzali s sebou?“ míní Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

V letních měsících je obvyklé, že si podnikatelé „pletou“ rodinné pobyty s obchodními výjezdy. Zatímco několikadenní konference, jakkoli může pro účastníky být i zábavná, je prokazatelně spojena s prací, výdaje na sedmidenní pobyt u moře s manželkou a dětmi už v daňovém přiznání nikdo neobhájí.

„V případě, že rodina doprovodí podnikatele na jeho služební cestu, není problém uplatnit v nákladech účtenky za nocleh, cestu, parkovné auta a další výdaje spojené s pracovními povinnostmi podnikatele. Použitelné jsou však pouze účty za tuto jednu osobu, ne celé rodiny. Doklady musí být striktně rozdělené na výdaje související s podnikáním a ty ostatní, které v daních uplatnit nelze,“ popsala Blanka Štarmanová možnosti uplatnění nákladů.

Největší chybou, které se podnikatelé při účtování „služebních cest“ dopouštějí, je uplatnění více letenek nebo ubytování pro všechny rodinné příslušníky v nákladech. Přitom pro zkušené kontrolory je podezřelý i samotný fakt, že podnikatel jezdí na zahraniční jednání pouze o prázdninách. „Na druhou stranu, když musí podnikatel na dovolené vyřešit pracovní záležitosti a potřebuje připojení k internetu nebo odeslat zásilku kurýrem, to už pracovní výdaje jsou,“ vymezila Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision.

Při klasické služební cestě do zahraničí je možné do daňově uznatelných nákladů zahrnout dopravu, ubytování, stravné, kapesné a další výdaje spojené s pracovní činností. „Vše je třeba mít doloženo účetními doklady, například fakturou za letenky a palubním lístkem. Účet za zájezd s cestovní kanceláří v nákladech bude předmětem prošetření mnohem pravděpodobněji než samostatně koupená letenka a hotel podle standardních firemních postupů,“ doplnila Blanka Štarmanová.

Vykázané daňové náklady na pobyt s rodinou v rekreační oblasti se vždy stanou předmětem zkoumání. Služební cesty v letním období kontroluje finanční úřad velmi pozorně. Proto by měly být pracovní cesty do letovisek pečlivě doložené a zdůvodněné. V cestovním příkazu je vhodné uvést podrobný program služební cesty včetně informací, s kým a kde bylo vedeno jednání.

PŘÍSPĚVKY NA DOVOLENOU PRO ZAMĚSTNANCE

Zaměstnavatelé mohou přispívat zaměstnancům na dovolenou až do výše 20 tisíc korun ročně.

„Příspěvek na dovolenou je pro podnikatele nedaňovým nákladem, zaplatí z něj tedy 19 procent daň z příjmů. Na druhou stranu při výplatě mezd musí za zaměstnance odvádět kromě daně i sociální a zdravotní pojištění,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně ze společnosti TaxVision. „Tento benefit je výhodný i pro pracovníka. Pokud by mu zaměstnavatel slíbil 5000 korun odměnu ke mzdě, po zdanění by mu nezbylo ani 3500 Kč, ovšem za zájezd ve stejné hodnotě nic netratí.“

Příspěvky na dovolenou mohou obdržet i zaměstnanci s uzavřenou dohodou o provedení práce.

O společnosti TaxVision

TaxVision působí na českém trhu déle než deset let a své služby poskytuje jak českým, tak zahraničním klientům. Vyniká v procesech vedení účetnictví, zpracování mezd a daňového poradenství – celý tým TaxVision tvoří zkušení odborníci působící dlouhodobě ve svém oboru, kteří se neustále vzdělávají a účastní se školení. Kromě klasických daňových a účetních služeb poskytuje TaxVision ekonomické rozbory firmám na míru, vyhotovuje nákladové analýzy, cenové kalkulace, analýzy ziskovosti a návratnosti investic a další důležité nástroje pro podnikatele. Mezi klienty společnosti TaxVision se řadí fyzické i právnické osoby, malé, střední i velké podniky, národní a nadnárodní korporace i neziskové organizace. Komplexní služby poskytuje vedle češtiny také v anglickém a německém jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…