EK schválila dálnici D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí" za 9 miliard korun

20.06.2016 19:17

Díky novele zákona EIA, kterou v roce 2015 prosadila současná koaliční vláda, se v Česku podařilo zachránit přes 100 miliard korun na různé stavební projekty. Jen za velké dopravní projekty financované z OP Doprava 2007-2013 zásluhou této novely dosud ČR získala 35 miliard korun, když bylo ze strany EK aktuálně schváleno 14 z celkového počtu 22 velkých dopravních projektů.

EK schválila dálnici D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí" za 9 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Poslední projekt schválený Evropskou komisí je "Dálnice D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí". Jedná o největší projekt z Operačního programu Doprava I o celkovém příspěvku EU ve výši téměř 9 miliard korun. Bez přijetí novely zákona EIA by tohoto úspěchu nikdy nebylo dosaženo. Schvalování dalších projektů ze strany EK pokračuje.

Mimo to vláda minulý týden schválila další novelu zákona EIA z dílny Ministerstva životního prostředí. Ta má umožnit získání stavebního povolení u 10 klíčových projektů, bez toho aniž by u nich musel být opakován proces posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. Všechny tyto projekty mají vydané stanovisko EIA podle předvstupního zákona EIA z roku 1992, zároveň jsou ale pro Českou republiku natolik klíčovými stavbami, že pro ně vláda vyjednává výjimku z opakování procesu EIA v Evropské komisi. Všechny záměry jsou současně připravené tak, že po vydání stanoviska dle novely budou moci okamžitě vstoupit do procesu vedoucího k získání stavebního povolení.

Jak vznikl problém EIA, mýty a fakta: na adrese MŽP.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…