ERÚ bude kontrolovat zásoby obchodníků se zemním plynem

11.08.2014 20:17

Energetický regulační úřad (dále jen „ERÚ“) provede u všech obchodníků s plynem hloubkovou kontrolu tzv. bezpečnostního standardu dodávek plynu (dále jen „BSD“). Předmětem kontroly bude to, zda všechny povinné subjekty mají k dispozici dostatečné zásoby plynu pro případ jakékoliv krizové situace v zásobování českých chráněných zákazníků.

ERÚ bude kontrolovat zásoby obchodníků se zemním plynem
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Chceme se přesvědčit, že bezpečnostní standardy dodávek plynu u jednotlivých obchodníků jsou řádně smluvně pokryty, jsou dosažitelné a že případné výpadky v transportu plynu do České republiky nijak neohrozí plynulost zásobování českých chráněných zákazníků. Jsem přesvědčena, že kontrola je v tuto chvíli z hlediska národní energetické bezpečnosti nezbytná,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Podle energetického zákona je ERÚ oprávněn provádět kontrolu a za nesplnění povinností vyplývajících z vyhlášky č. 344/2012 Sb., o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu, ukládat sankce. ERÚ může ve správním řízení za nesplnění této povinnosti uložit pokutu až do výše 50 000 000 Kč, nebo až 1 % z čistého obratu.

Vyhláška byla vydána na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 994/2010 ze dne 20. října 2010 o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a nařizuje zajistit bezpečnost dodávek plynu zajištěním preventivních opatření a koordinované reakce na konkrétní narušení dodávek a zajištěním řádného a nepřetržitého fungování vnitřního trhu s plynem. Výše zmíněné nařízení EU také zavádí transparentní mechanismy, které umožňují koordinovat přípravu a reakci na stav nouze na úrovni členského státu, regionu a celé EU.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…