ERÚ ukončil prvoinstanční řízení o licenci fotovoltaik Saša Sun a Zdeněk Sun

26.01.2014 20:49

Energetický regulační úřad v prvostupňovém správním řízení vydal účastníkům řízení Saša-Sun, s.r.o. a Zdeněk-Sun, s.r.o. nová rozhodnutí o udělení licencí na fotovoltaické elektrárny k 31. 12. 2010. Nová rozhodnutí byla vydána na základě důkazů soustředěných prvostupňovým správním orgánem v průběhu obnovených správních řízení.

ERÚ ukončil prvoinstanční řízení o licenci fotovoltaik Saša Sun a Zdeněk Sun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Úředníci Energetického regulačního úřadu posuzovali výlučně splnění zákonných podmínek pro udělení licencí. Pokud žadatelé splní zákonné podmínky, mají na udělení licencí nárok a Energetický regulační úřad je ze zákona povinen tyto licence vydat, což v tomto případě bylo splněno.

Energetický regulační úřad dospěl k názoru, že žadatelé Saša – Sun, s.r.o. a Zdeněk – Sun, s.r.o. splnili všechny zákonné podmínky potřebné pro udělení licence, a proto jim licence byla udělena ke dni 31. 12. 2010. Toto rozhodnutí nabylo právní moc dne 20. ledna 2014.

Vzhledem k opakovaným mediálním dotazům sděluje úřad následující: každý krok učiněný v tomto řízení byl důsledně konzultován, jak po stránce právní, tak i  se soudními znalci po stránce technické. V průběhu žádosti o udělení licence byl předložen jeden nepravdivý důkaz (revizní zpráva), ale tento bez dalšího nezpůsobil vadu vydání licence. Platí, že důkazy se posuzují jak jednotlivě, tak ve vzájemné souvislosti, a v tomto případě byly předloženy i další obdobné pravdivé důkazy (revizní zprávy), které tento nepravdivý důkaz následně vyloučily.

Energetický regulační úřad je samostatně rozhodující správní orgán, který je nezávislý na ostatních orgánech veřejné správy. Nemůže tedy přijímat pokyny nebo příkazy od třetích osob. Takovéto pokyny může přijímat pouze od moci soudní, která je ze zákona oprávněna přezkoumávat jeho postup, a na základě tohoto postupu případně rušit rozhodnutí vydaná Energetickým regulačním úřadem.

Jedná se o případ z konce roku 2010, který byl nyní v rámci obnovy řízení uzavřen. ERÚ se k němu nebude dále vyjadřovat.

Jiří Chvojka
Oddělení komunikace ERÚ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…