EU schválila česko-saský program spolupráce

13.06.2015 16:11

Společně s ministryní pro místní rozvoj České republiky Karlou Šlechtovou zahájil včera saský státní ministr Thomas Schmidt v Drážďanech symbolickým startovním výstřelem přeshraniční „Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020“. Celkem bude rozděleno 186 milionů EUR na společné projekty do roku 2020.

EU schválila česko-saský program spolupráce
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Program schválený Evropskou komisí je k dispozici od tohoto týdne. Těší mě, že můžeme i v novém programovém období pokračovat v dobré spolupráci s našimi českými sousedy,“ řekl saský ministr na první regionální konferenci, která byla k tomuto programu uspořádána. „Již v letech 2007 až 2013 se nám podporou řady projektů podařilo sblížit lidi z obou stran státní hranice. A v této úspěšné práci můžeme nyní pokračovat a dále tak integrovat hraniční regiony,“ dodal Thomas Schmidt

„Díky mnoha Čechům a Sasům se nám již po mnoho let daří odbourávat jazykové, kulturní a společenské bariéry, které se zde původně nacházely. Jsem si jistá, že i v následujících letech opět společně ukážeme, že hranice není dělícím, ale sjednocujícím prvkem,“ doplnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Až do roku 2020 je pro přeshraniční projekty v oblastech, jako je ochrana proti povodním, požárům a katastrofám, vnitřní bezpečnost, zachování a využití společného přírodního a kulturního dědictví, přeshraniční cestovní ruch, ochrana životního prostředí, vzdělávání, podpora dialogu mezi kulturami a partnerská spolupráce k dispozici 186 milionů eur. Tyto prostředky pocházejí z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a z národních příspěvků obou sousedních zemí.
 
Na regionální konferenci byli potenciální nositelé projektu seznamováni s obsahem a postupy nového Programu spolupráce. Žadateli mohou být například spolky a sdružení, ale i instituce a orgány veřejné správy. Stejně jako v případě projektů podpořených v uplynulém programovém období z programu Cíl 3, musejí být i projekty podpořené z Programu spolupráce připravovány a realizovány partnery z Česka a Saska společně. Kromě toho je musejí partneři buď společně financovat nebo pro jejich realizaci nasadit společný personál. Některé postupy při podávání a zpracování žádostí o dotaci byly v tomto programovém období zjednodušeny. Od srpna 2015 by mělo být možno formálně předkládat žádosti o poskytnutí dotace.
 
Během uplynulého programového období bylo možno v příhraničí Česka a Saska z programu Cíl 3 financovat částkou ve výši zhruba 207 milionů EUR 238 projektů. Podpořeny byly projekty z oblastí ochrany přírody a životního prostředí, vzdělávání, kultury, hospodářství, cestovního ruchu a dopravy, ale i projekty spolupráce policie a záchranářů z obou stran hranice a projekty z oblasti ochrany proti požárům a katastrofám.

Další informace k Programu spolupráce naleznete na internetových stránkách www.sn-cz2020.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…