Elektromobilita si začíná podmaňovat sever Čech

03.10.2014 8:45

Město Chomutov se zařadilo mezi partnery projektu Elektromobilita ČEZ, jehož cílem je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v ČR. Slavnostní podepsání memoranda o spolupráci doprovázelo zapůjčení elektromobilu Peugeot iOn. Veřejná dobíjecí stanice, která dnes v 50tisícovém městě zahájila provoz, je současně vůbec první v celém severočeském regionu.

Elektromobilita si začíná podmaňovat sever Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Chomutovská veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily je z prvních viditelných výstupů memoranda o spolupráci, které podepsali zástupci projektu Elektromobilita ČEZ a města Chomutov. Všichni majitelé vozidel na elektrický pohon budou moci pohodlně načerpat energii pro další cestování v místní lokalitě. Stanice je umístěna před budovou magistrátu v ulici Zborovská. Současně si město provoz stanice vyzkouší i v praxi – díky zapůjčenému elektromobilu Peugeot iOn, který poslouží k cestování po městě i přilehlých obcích.

„Nové dopravní prostředky pro úředníky a podpora rozvoje elektromobility zapadají do koncepce našeho města. Naším zájmem je rozvoj ekologické dopravy. Díky Elektromobilitě ČEZ můžeme využít tyto alternativní způsoby dopravy, ale také poskytnout službu veřejnosti,“ říká primátor města Chomutov Jan Mareš.
„Jsme rádi, že se naším partnerem stává právě Chomutov, který by měl být současně průkopníkem rozvoje elektromobility v celém regionu severních Čech. Město si vyzkouší provoz elektromobilu a věříme, že to přispěje k další propagaci tohoto odvětví jako formy čisté dopravy nejen na úrovni města a nejbližšího okolí. Aktuálně máme v přípravě další kroky, které výrazně přispějí k rozšiřování elektromobility v celém regionu,“ poodkrývá další plány Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice téměř 40 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové či ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz.

V rámci pilotního projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland, Tesco nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz, Nissan či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…