Evropská komise schválila režimy podpory vodních elektráren a výroby tepla z bioplynu

28.08.2016 19:10

Dne 22. 8. 2016 vydala Evropská komise dvě rozhodnutí, kterými schválila další dvě skupiny podpor poskytovaných v ČR podle zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, a to podporu výroby elektřiny v malých vodních elektrárnách (MVE) s výkonem do 10 MW uvedených do provozu od 1. 1. 2016 a podporu výroby tepla z bioplynu pocházejícího z hnojiv z živočišné výroby nebo biologicky rozložitelného komunálního odpadu v zařízeních s výkonem do 0,5 MW uvedených do provozu od 1. 1. 2016.

Evropská komise schválila režimy podpory vodních elektráren a výroby tepla z bioplynu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Odhadované roční náklady podpory jsou v případě režimu podpory MVE 217,75 mil. Kč a v případě podpory bioplynových stanic 522 mil. Kč. Cílem obou režimů je zvýšení výroby energií z obnovitelných zdrojů a dosažení 14% podílu obnovitelných zdrojů energie (OZE) na spotřebě v roce 2020, který vyplývá ze směrnice EU o využívání OZE. Podpora bioplynových stanic má napomoci také cílům v oblasti zamezení skládkování biologicky rozložitelného komunálního odpadu.

Rozhodnutí jsou výsledkem cca desetiměsíčního notifikačního řízení vedeného Evropskou komisí.      V koordinaci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se řízení na české straně zúčastnily Ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad a Ministerstvo zemědělství. Komise obě opatření podpory posuzovala podle Pokynů pro státní podporu v oblasti ochrany životního prostředí a energetiky na období 2014-2020 a v rozhodnutích konstatovala, že nadměrně nenarušují hospodářskou soutěž, a jsou tudíž slučitelná s vnitřním trhem EU.

Rozhodnutí budou po vypořádání důvěrných informací dostupná na stránkách Komise:

http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=3_SA_43182

http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=3_SA_43451

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…