Exportéři bilancují 1. pololetí 2014

29.08.2014 18:40

Český export v prvním pololetí tohoto roku navázal na vynikající výsledky roku 2013 a velmi zřetelně odpověděl na otázku, zda recese, ovlivňující hospodářství v minulých letech na celém světě, konečně zatroubila k ústupu.

Exportéři bilancují 1. pololetí 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Odpověď je jednoznačná – meziroční nárůst exportu oproti stejnému období minulého roku dosáhl téměř 232 mld. Kč, tj. 15,1 % a nenechal tak nikoho na pochybách, že přišlo období oživení. Celkově export za toto období činil 1,769 bil. Kč a je velmi pravděpodobné, že tak bude překonána rekordní hodnota exportu za minulý rok.

Tyto výsledky jsou postaveny na 2 základních pilířích, a to z pohledu teritoriálního na Německu, kam jsme letos vyvezli zboží v hodnotě o téměř 91 mld. Kč vyšší, než v loňském roce ve stejném období a meziroční nárůst dosáhl 19 %. Z pohledu komoditního jsou bezkonkurenční jedničkou stroje a dopravní prostředky, které tvoří téměř 55 % z celkové hodnoty exportu s meziroční dynamikou 18 %. Stále je však třeba mít na mysli, že takto vysoká závislost na jedné zemi a jedné komoditě je z pohledu zranitelnosti našeho exportu velmi nebezpečná.

Za překvapení prvního pololetí lze jednoznačně označit Maďarsko, které se po dlouhé době dostalo do žebříčku top ten zemí, s meziročním nárůstem téměř 29 %. Celkový export na toto teritorium činil více než 49 mld. Kč a z téměř 11 mld. Kč nárůstu činil 7 mld. Kč nárůst v dopravních prostředcích.

Nebylo by však férové nezmínit, že z cca 232 mld. Kč meziročního nárůstu exportu činí odhadem 112 mld. Kč dopad intervence ČNB, který v listopadu tohoto roku pravděpodobně odezní.

A jak se díváme na období do konce roku? Na místě je mírný optimismus, i když je třeba mít neustále na zřeteli, že ekonomický růst je velmi křehký zejména s přihlédnutím k „ukrajinské“ krizi. Naše závislost na exportu do Ruska, do kterého jsme za první pololetí t.r. vyvezli zboží v hodnotě necelých 57 mld. Kč s meziročním propadem 177 mil. Kč není vysoká, takže kromě jednotlivých firem sankční opatření EU ani protisankce Ruska nás zásadně neohrozí, neboť v tom nejčernějším scénáři se „hraje“ o 2,0 – 2,5 mld. Kč, ale mnohem více nás může negativně ovlivnit snížený export zejména Německa na toto teritorium, kde už se může jednat odhadem až o 5 mld. Kč. S Ukrajinou meziroční propad na straně našeho exportu činí 4 mld.Kč (28%) a za první pololetí t.r. jsme na toto teritorium vyvezli zboží v hodnotě necelých 11 mld. Kč, takže naše závislost na tomto teritoriu je zcela marginální.

O Asociaci exportérů

Asociace exportérů byla založena 2002 a je dobrovolným sdružením podle zákona 83/1990 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků. Asociace zastupuje své členy při prosazování společných zájmů, zejména při prosazování průhledného, nediskriminujícího a svobodného podnikatelské prostředí s cílem zachování a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem a společností, zejména firem a společností exportních. Asociace jedná s orgány státní správy a s dalšími organizacemi nebo jednotlivci, kteří mohou přispět k prosazení cílů, propaguje své cíle v médiích, organizuje a provádí vzdělávací, společenské a propagační akce zaměřené na dosažení cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…