FN Brno hledá dárce rekonvalescentní plazmy

31.10.2020 18:23

Jednou z možností léčby nemoci covid-19 je podávání rekonvalescentní plazmy od pacientů, kteří toto onemocnění prodělali a mají dostatek protilátek. Plazma by mohla pomoci pacientům se středně těžkým průběhem nemoci. Transfuzní a tkáňové oddělení FN Brno nyní hledá vhodné dárce.

FN Brno hledá dárce rekonvalescentní plazmy
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Během jarní vlny epidemie nebyla taková poptávka po rekonvalescentní plazmě, proto ji FN Brno začala odebírat až v průběhu října. Poptávku eviduje i z jiných nemocnic. „Nemocnost byla na jaře významně menší obecně v celé republice, zvláště pak počty pacientů na jižní Moravě byly řádově nižší než v Praze, tudíž i dostupnost možných dárců byla limitována. Hlavně však nebyla klinická poptávka, což je pro nás klíčové,“ uvádí primářka Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno MUDr. Hana Lejdarová.

FN Brno dárce plazmy předem na protilátky netestuje, ale odebírá plazmu přímo, až následně je otestována a využita buď jako rekonvalescentní, nebo běžná plazma, v každém případě vždy pomáhá a dárci nemusí na oddělení dvakrát. Rekonvalescentní plazmu lze získat z běžného odběru plné krve dalším zpracováním nebo efektivnějším přístrojovým odběrem, tzv. plazmaferézou. „Plazma, kterou vyrábíme ve FN Brno, splňuje ty nejvyšší možné požadavky na kvalitu a bezpečnost. Povinně testované infekce u dárců krve vyšetřujeme na úrovni nukleových kyselin a vyrobenou plazmu ošetřujeme metodou redukce patogenů, čímž se riziko přenosu infekce na příjemce významně snižuje,“ doplňuje Lejdarová.

Transfuzní a tkáňové oddělení FN Brno potřebuje mnoho dárců, kteří prodělali onemocnění covid-19, protože dostatečné množství protilátek má zhruba pouze 20-25 % z nich.

Vhodnými dárci jsou zdraví muži ve věku 18-60 let, dva týdny po prodělané nemoci nebo po ukončení karantény.

Prosíme, aby se dárci objednávali na tel. číslech 800 900 097 a 532 233 607 v případě odběru v Brně, nebo 800 700 061 pro odběr na detašovaném pracovišti v Třebíči, linky fungují během všedních dnů od 6:30 do 14 hod.

Plazma se podává v indikovaných případech v době, kdy ještě pacient nemá vlastní protilátky. Transfuze plazmy tak může pomoci zvýšit schopnost organismu bojovat s virem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…