Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně hlásí dvojnásobný úspěch lékařů II. chirurgické kliniky

28.11.2016 18:01

Ve dnech 13. - 15. listopadu 2016 se konal v Praze VII. sjezd České společnosti kardiovaskulární chirurgie (ČSKVCH) s mezinárodní účastí s celkovým počtem 632 účastníků. Akce se koná každý sudý rok v podzimních měsících, a po několika úspěšných ročnících v Brně se výbor společnosti rozhodl letos sjezd uspořádat v Praze.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně hlásí dvojnásobný úspěch lékařů II. chirurgické kliniky
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Jde o společný sjezd cévních chirurgů a kardiochirurgů. Na kongrese bylo prezentováno celkem 152 odborných sdělení. Kromě slavnostních domácích a zahraničních přednášek byl odborný program obohacen o další vyzvané přednášky zahraničních autorů, kteří se věnovali aktuálním tématům současné cévní chirurgie a kardiochirurgie. Přednášky předneslo celkem 17 zahraničních účastníků z řady evropských i mimoevropských zemí (Německo, Rakousko, Francie, Itálie, Polsko, Kanada a další). Přednášky těchto významných zahraničních odborníků zazněly většinou na úvod odpovídající sekce a setkaly se s velkým zájmem.

Součástí slavnostního zahájení sjezdu bylo vyhlášení soutěže o nejlepší publikace a monografie s kardiochirurgickou a angiochirurgickou tématikou za rok 2015.  Cenu ČSKVCH za nejlepší angiochirurgickou publikaci v oboru cévní chirurgie za rok 2015 získal MUDr. Miroslav Krejčí, Ph.D. z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.   

Miroslav Krejčí zvítězil s článkem: Mycotic Aneurysm in the Aortoiliac Area - Current Treatment Options. „Mykotické (infekční) aneuryzma je rozšíření tepny na podkladě bakteriální infekce. V oblasti břišní aorty a pánevních tepen představuje méně časté, ale závažné onemocnění s vysokým rizikem prasknutí a vykrvácení pacienta. Na rozdíl od běžné výdutě není v tomto případě vhodné operační řešení s náhradou aneuryzmatu cévní protézou vzhledem k riziku následné infekce tepenné náhrady. V našem článku se zabýváme současnými možnostmi časné diagnostiky a léčby mykotického aneuryzmatu břišní aorty,“ vysvětlil obsah publikace Miroslav Krejčí.

V soutěži mladých chirurgů o nejlepší přednášku se v oboru cévní chirurgie stal vítězem MUDr. Luboš Kubíček, rovněž z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.   

Zvítězil s přednáškou: Tack Endovascular System®: A New Method For Treating Critical Limb Ischemia With Post-PTA Dissections. „Endovaskulární léčba tepenných lézí v oblasti bércového řečiště bývá často svízelná a dlouhodobá průchodnost tepen po provedené intervenci je výrazně nižší než v jiných oblastech.  Lékaři z naší kliniky se od roku 2014 podílejí na vývoji nového konceptu pro řešení disekcí v bércovém řečišti ve spolupráci se společností Intact Vascular z USA. Dosavadní výsledky testovaného miniaturního stentu nazývaného „Tack“ jsou velmi pozitivní a doposud výrazně předčily výsledky dosažené po implantaci klasických stentů v bércových tepnách,“ sdělil Luboš Kubíček.

„Cenu ČSKVCH za nejlepší angiochirurgickou publikaci získali lékaři II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU od roku 2004, kdy se cena začala udělovat, již po čtvrté,“ uvedl přednosta kliniky prof. MUDr. Robert Staffa, Ph.D. „Kvalitní publikační činnost je spojena s vynikajícími léčebnými výsledky pracoviště a svědčí o zapojení se lékařů do vědecko-výzkumné činnosti“ dodal Staffa.

Zleva: Miroslav Krejčí, Luboš Kubíček, lékaři II. CHK FNUSA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…